İlçeye bağlı Karagöz Mahallesinde çiftçilik yapan Mehmet Şahin, gelir elde edemediği için üretim yapmayı bıraktığı araziyi Isparta’dan temin edilen gül çelikleriyle gül bahçesine dönüştürmek için çalışma başlattı.

Gül fidelerini toprakla buluşturan Şahin ailesini ve çalışanları ziyaret eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Karagöz Mahallemizde örnek çiftçilerimiz Mehmet Şahin ve oğlu Emre Şahin kendilerine ait 20 dönümlük alanı aromatik gül bahçesine dönüştürüyor. Afşin’in ikinci gül bahçesi olacak. Çiftçilerimiz aromatik gül üzerine biraz araştırma yapmışlar ve geleceği olan bir yatırım olduğunu görmüşler. Belediyemize gelerek bizlerle fikir alışverişinde bulundular. Aromatik gül yetiştiriciliğinde kıraç arazide tam verime ulaştığı zaman her dönümde 5 bin lira gibi bir gelir elde etmek mümkün.” dedi.

Bölgedeki çiftçilere örnek olma adına güzel bir çalışmanın hayat bulduğunu ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “ Tarlaya dikilen gül fideleri bahar ayında yeşerecek ve güllerini dökmeye başlayacak. 3 yılın ardından tam verime ulaşacak. Afşin’de aromatik gül, çiftçilerimize yeni ve gelir kaynağı sağlayan alternatif ürün haline gelmiş oluyor. Belediyemiz tarafından oluşturulan lavanta tarlaları ve gül bahçemizin ardından kendi imkanlarıyla bu işe giren örnek çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Belediye olarak 3 çiftçimize daha yardımcı olduk. Bu çiftçilerimizde lavanta ekerek aromatik bitki yetiştiriciliği yapacaklar. Aromatik gül bitkisi yetiştirmeye karar veren örnek çiftçilerimiz Mehmet Şahin ve oğlu Emre Şahin’e teşekkür ediyorum. Hayırlı, bereketli olsun.” açıklamasında bulundu.

Belediye olarak gül ve lavanta yetiştiren çiftçilere destek olacaklarını ifade eden Güven, şu ifadelere yer verdi:

“İlçemizde özellikle lavanta yetiştiriciliğinde yaklaşık 7 yıldır çalışma yapıyoruz ve belediye bünyemizde kendi tesisimizi kurduk. Belediye olarak aromatik bitki üretimi yapan çiftçilerimizden bilgi ve desteklerimizi eksik etmeyeceğiz. Ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması konusunda yardımcı olacağız.”

- “Kıraç toprakların hayat bulmasını istiyoruz”

Afşin-Elbistan Ovasında yaklaşık 400 bin dekar arazide tarım yapılmadığına değinen Güven, “ İlçemizdeki tarım arazilerinde kıraç olduğu ve gerekli verimin sağlanamadığı için üretim yapılamıyor. Bizler özellikle bu kıraç topraklara talibiz. Ekilmeyen ve üretim dışı kalan toprakların aromatik bitkilerle hayat bulmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin bu verimsiz toprakları ekmeleri ve emeklerinin karşılığını almaları için belediye olarak aromatik bitki üretimi konusunda örnek olmak için çalışmalar yapıyoruz. Alternatif ürünlerle yerel ekonominin canlanmasını istiyoruz. Gül de kozmetik ve ilaç sanayide çok önemli bir bitki.” diye konuştu.

Çiftçi Mehmet Şahin, “İlçemizde böyle bir çalışma yapacağımızı başkanımıza ilettik ve kendisi bizlere destek olacağını belirtti. Güzel bir işe başladık. İnşallah ilkbaharla birlikte 20 dönümlük alana ektiğimiz gül fideleri yeşerecek ve gül vermeye başlayacak.” dedi.

Boş kalan arazilerini aromatik gül bahçesine dönüştürerek değerlendirmek istediklerini belirten Emre Şahin ise, “Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven bizim bu işe girmemiz için örnek oldu. Başkanımız zaten Afşin’de lavanta bahçeleri oluşturdu. Bizlerde bölge çiftçisine örnek olması ve kendimize ek gelir olması için Isparta’dan temin ettiğimiz gül fidelerini kendi arazimize dikerek 20 dönümlük gül bahçesi oluşturduk. Daha önce bu tarlaya arpa, buğday ve yem bitkisi olan culban ekiyorduk. Bizlere hiçbir faydası olmuyordu. Geliri az olduğu için ekim yapmayı da bırakmıştık. İnşallah, gelir elde edemediğimiz tarlamızdan oluşturduğumuz gül bahçesiyle hatırı sayılır bir gelir elde etmek istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi