Çobanbeyli Mahallesi şarbon şüphesiyle karantinaya alındı.

Afşin'e bağlı Çobanbeyli Mahallesinde bir büyükbaş hayvan telef oldu. Telef olan hayvanda yapılan incelemelerde şarbon hastalığı görüldü.

Şarbon hastalığı görülen Çobanbeyli mahallesinde karantinaya alınarak, ikinci bir emre kadar hayvan alımı ve satımı yasaklandı.  Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yetkililer, mahallede vatandaşlara bilgilendirme bulunarak, büyükbaş hayvanlara aşılama, ahırlarda ilaçlama çalışması başlattı.

Ayrıca, iki şahsın da elinde yaraların çıkması nedeniyle hastaneye gittiği, yapılan kontrolünde şarbon belirtilerinin görülmesi nedeniyle İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bilgi verildiği ve şahsın yediği etten örnekleri alınarak tahlil amaçlı Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiği, yapılan tahlil sonucunda ette şarbon olduğunun tespit edildiği öğrenildi. Tarım Müdürlüğünce yaklaşık bin 500 hayvanın bulunduğu mahallede hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığı bildirildi.

Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, yaptığı açıklamada, yetkililerin konuyla ilgili tedbir aldığını söyledi.

Karantina altına alınan mahalledeki büyükbaş hayvanların aşılandığını ve ahırların da ilaçlandığını dile getiren Pınar, mahalledeki hayvan alım ve satımlarının da yasaklandığını belirtti.

Pınar, yediği etten rahatsızlanan kişinin tedavisinin sürdüğünü, sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Konu hakkında açıklama yapan Çobanbeyli Mahallesi Muhtarı Yusuf Mert ise, "Mahallemizde 21 Mart 2019 perşembe günü bir büyükbaş hayvan ölümü meydana geldi. Hayvan incelendiğinde şarbon hastalığı olduğu tespit edildi. Bu nedenle Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ve Afşin İlçe Orman ve Tarım Müdürlüğümüzden yetkililerimiz mahallemizde öncelikle şarbon hastalığının tespit edildiği bölgede büyükbaş hayvanları aşılıyor ve ahırları ilaçlıyor. Tüm köylülerimizin duyarlı olmasını rica ediyorum." açıklamasında bulundu.

Mahallenin caminden anons yapılarak vatandaşları uyarıldı.

Çobanbeyli Mahallesinde çıkan şarbon hastalığı sebebiyle ikinci bir emre kadar havan alım ve satımı yasaklandı. Mahallede bulunan tüm hayvanlara aşılama çalışması yapılacak. Hastalanan ve yaralı hayvanların İlçe Tarım ve Tarım Müdürlüğüne veya özel hekimlere gösterilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca ölen hayvanların içi açılmadan ve kan akıtılmadan kireçlenerek gömülmesi gerektiği ve ilgili yerlere bildirilmesi konusunda uyarılar yapıldı.

Editör: Haber Merkezi