1 Kasım Genel Seçimlerinin Ardından

“Çinliler kömüre, Japonlar gaza geldi”

Siyasi istikrarın sağlanmasının ardından yabancı yatırımcılar yeniden Afşin-Elbistan Termik Santrallerine ilgilenmeye başladı.

2014 yılı ortalarından beri başta Afşin-Elbistan’daki 8.000 MW kurulu güce sahip olması planlanan 10-12 milyar Dolarlık enerji yatırımı başta olmak üzere, termik santral projesiyle ilgilenen Çinli firmalar, 1 Kasım seçimlerinin ardından temaslarına hız verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Kasım 2015’te gerçekleştirilen seçimlerin ardından Çinli firmaların Türkiye’deki termik santral yatırımı için arayış içine girdiklerini söyledi.

Abu Dhabi Yatırımdan Vazgeçmişti
Elektrik Üretim AŞ ile ABU DHABİ'li TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetler arası anlaşma 2013 yılı Ocak ayında imzalanmıştı. Ancak Ağustos ayında TAQA firması yatırımı erteleme kararı almasının ardından Kararla ilgili açıklama yapan Enerji Bakanlığı ise, “Kesin vazgeçilirse Afşin Elbistan’ın talipleri çok. Atıl durumda olup da müşteri bulamadığımız bir yer değil” diyerek Enerji Bakanlığı başta Çinli ve Japon firmalar olmak üzere diğer talipli ülke ve şirketler görüşmelere başlamıştı.

Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız ise, Afşin-Elbistan'da kömür havzasının kullanımı ve santral yapımını da içeren ve toplam yatırım tutarı 10-12 milyar dolar olacak yatırım için Çin ile görüştüklerini kaydetmiş ancak anlaşma için net bir tarih vermemişti.

Bakan Yıldız’ın bu açıklamalarının ardından Türkiye 7 Haziran ve 1 Kasım’da iki ayrı genel seçime gitti. 1 Kasım seçimlerinin ardından da enerji sektöründe beklenen hareketlenmeyle ilgili ilk açıklama Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’dan geldi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinin ardından enerji sektöründe yabancı firmaların görüşme trafiğini hızlandırdıklarını kaydederek Çinli ve Japon firmaların Türkiye’de yatırım planladıklarını söyledi.

Yılmaz, seçimlerin ardından birleşme ve satın almalarda bir hareketlenme beklentisi içinde olduğunu kaydederek, Japon ve Çinli firmalarla görüşmeler yaptıklarını hatırlattı.

“Yabancı yatırımcılar siyasi istikrarı çok önemsiyorlar, bu doğal da” diyen Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde yabancıların yatırımlarının artacağına yönelik inancım büyük. Seçimin hemen ardından Japon ve Çinli yatırımcılarla bir araya geldik. Çinli şirketlerle önümüzdeki dönemde enerji sektöründeki yatırım fırsatlarını ele aldık. Yenilenebilir enerji ve kömür üretim santralleri yapmak istiyorlar. 1.320 MW’lik santral yapmak istiyorlar ve ek yatırımlar için de arayış içindeler” şeklinde konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi