Kahramanmaraş’a, 8 Tesis, 364 Milyon TL Yatırım

Çiftçilerin dört gözle beklediği su geliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Müdürlüğünün yatırımları kapsamında Kahramanmaraş’ta 364 milyon değerinde 8 tesisin temeli atılacak.

Bölge çiftçisinin dört gözle beklediği, Afşin-Elbistan Ovasında yer alan 317 bin 270 dekar arazinin sulama suyunu Adatepe Barajından alarak sulama sahalarına iletecek ana boru hattının inşaatı başta olmak üzere 54 bin 120 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak basınçlı borulu şebeke inşaatını kapsayan “Kahramanmaraş Adatepe Sulaması 1.  Kısım İnşaatı”nın temeli, bugün gerçekleştirilen temel atma programıyla start alacak.

Adatepe Bölgeye Hayat Verecek


Göksun’un 20 kilometre kuzey doğusunda yer alan Adatepe Barajı, Göksun Çayı üzerinde kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olup, 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip. Barajın gövde dolgu hacmi 5,4 milyon metreküp. Sulama ve Afşin-Elbistan Termik Santralinin D ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyunu sağlamak maksadıyla da inşa edilen Adatepe Barajı ile cazibeli olarak 232 bin 440 dekar ve pompajlı 83 bin 100 dekar olmak üzere, toplam 315 bin 540 dekar arazi sulanacak.
Bununla birlikte tamamı pompaj sulaması olan Kalealtı sulamasına su takviyesi yapılarak 77 bin 340 dekar pompaj sulamasının 58 bin 550 dekarı cazibeli sulamaya dönüşecek. Geriye kalan 18 bin 790 dekarın sulanması için terfi yüksekliği ise 189 metreden 62 metreye düşecek. Böylelikle Adatepe Barajı ile sulanacak toplam alan 392 bin 880 dekara ulaşacak.

Cazibe ile sulayacak:


DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, ihale kapsamında yapılacak çalışmaları şöyle özetledi:


“Afşin-Elbistan Ovasında yer alan 317 bin 270 dekar arazinin sulama suyunu Adatepe Barajından alarak sulama sahalarına iletecek ana boru hattının inşaatını ve 54 bin 120 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak basınçlı borulu şebeke inşaatını kapsayan; Adatepe Sulaması 1. Kısım İnşaatı ihalesi 23 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildi. İhaleye 6 firma iştirak ederken, 244 milyon 558 bin 321 TL bedelle Özışık+İnterkar Ortaklığına söz konusu iş ihale edildi. Projenin en az 320 milyon TL’ye tamamlanması bekleniyor”

 

Adatepe Barajı’nda gerçekleştirilecek temel atma programında, Adatepe Sulaması, 1. Kısım inşaatı, Kurmralı Göleti ve sulaması inşaatı, Andırın Çığşar Göleti ve sulaması inşaatı, Çağlayancerit Düzbağ Kuzgunkayası Göleti Sulaması, Kapıçam, Tevekkeli, Kocalar, Öksüzlü ve Küpelikız Mahalleleri 1. Kısım taşlın koruma inşaatı, Afşin 204. Şube taşkın koruma tesislerine kanal ve korkuluk taban kaplaması, Dulkadiroğlu Güzelyurt Mahallesi Masil Dere, Karaçay 1, Karaçay 2 ve Kurudere taşkın koruma ve son olarak Çağlayancerit ilçesi Halete mahallesi Kuru Deresinin taşkın koruma inşatlarının temeli atılacak.

Bugün saat 15:00’da gerçekleştirilecek toplu temel atma programı Adatepe Karaömer Mahallesinde, Kahramanmaraş Milletvekillileri ve Kahramanmaraş Valisi Mehmet Hakan Güvençer’in katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Editör: Haber Merkezi