Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere bitki koruma ürünü uygulama eğitimi verildi.
3 Aralık 2014  Çarşamba tarih ve 29194 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri hakkındaki yönetmeliğin 16. maddesine göre Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almak isteyen çiftçilerin talepleri üzerine Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda Bitki Koruma Ürünü Uygulama eğitimi verildi.

Bitki koruma ürünü uygulaması konusunda seminere katılan çiftçilere, zirai mücadelede bitki koruma ürünü seçimi ve uygulamalarında dikkat edilecek hususlar, bitki koruma ürünü uygulama teknikleri,  bitki koruma ürünlerinin depolanması ve atıkların imhası, bitki koruma ürünü kalıntıları ve önlenmesi konularında bilgilendirme semineri düzenlendi.

Konu hakkında açıklama yapan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, " Afşinli çiftçilerimize yönelik bitki koruma ürünü uygulama eğitimi veriyoruz. Eğitime katılan çiftçilere bitkisel üretim yapan kişiler için bitki koruma ürünleri uygulama belgesi verilecek. Ziraat mühendisi arkadaşlarımız, çiftçilerimize bitki koruma ürünleri uygulamalarında dikkat edilecek hususları anlattı."dedi.

Çiftçilere bitki koruma konusundaki önemli detayları hatırlatan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurt, "Afşinli çiftçilerimiz,  bitki koruma ürününü uygulamaya karar vermeden önce doğru teşhis için bir uzmana danışması gerekmekte. Çiftçilerimiz, ürünü taşırken ve kullanırken iş elbisesi giyiniz, lastik eldiven, maske ve gözlük takması ve ürünlerini yağışsız ve rüzgarsız havada kullanmaya dikkat etmeli. İlaçlamaya başlamadan önce uygun ilaçlama tipini seçerek mutlaka ilaçlama aletinin kalibrasyonunu yapmalı ve hazırlanan ilacı bekletmeden kısa sürede uygulamalıdır.İlaçlamadan sonra aletinizi bol sodalı veya arap sabunlu suyla doldurup 24 saat bekletmeli ve sonra bol suyla çalkalayarak yıkanmalıdır. Çiftçilerimiz, bitki koruma ürününün kullanımı sırasında herhangi bir şey yememeli , sigara içmemeli  ve iş bittikten sonra el ve yüz bol su ile yıkanmalıdır." açıklamasında bulundu.

Bitki koruma ürünü uygulanmış tohumların yenmemesi ve gıda olarak satılmamasının altını çizen Kurt, Bitki koruma ürünü kullanılmış tohumları satanların  görülmesi halinde, vatandaşlarımız en yakın tarım teşkilatına haber vermeli.  Çiftçilerimiz, meyve ve sebzeyi son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken günden önce hasat etmesin.  Bitki koruma ürününü kullanırken baş dönmesi, bulantı, göz kararması gibi belirtiler hissederseniz uygulamaya hemen son vermelidir.-Zehirlenme durumunda Ulusal Zehir Merkezi (UZEM) 114 nolu telefonu aramalı ve zehirlenen şahsı en yakın doktora ilacın ambalajı, etiketi ve prospektüsü ile birlikte götürmelidir."dedi.

Editör: Haber Merkezi