Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Elbistan Şubesi (Cemevi) tarafından hazırlatılan ve Ali Aksüt tarafından kaleme alınan ‘Sözden Yazıya’ Elbistan-Nurhak-Afşin-Ekinözü isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

Bölgede yer alan Alevi yerleşim alanları, burada yaşayan aşiret, oba ve oymaklar ile bunlara ilişkin kronolojik ve tarihsel bilgilerin aktarıldığı kitabın tanıtımı ve imza günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Elbistan Şubesi’nde (Cemevi) yapıldı. Yazar Ali Aksüt, Cemevi’ne gelenlere kitabını imzalayarak teslim etti.

Kitap hakkında açıklamalarda bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Elbistan Şubesi Başkanı Ali Rıza Cimikoğlu, bir gencin bu kitap sayesinde köyünü kimlerin kurduğunu, bunların hangi aşiretten, hani obadan olduğunu, hangi dede ocağına tabi olduğunu öğreneceğini söyledi. Cimikoğlu, şunları söyledi:

“Kitabın içerisindeki özel bölümden Alevi Bektaş inanç terimlerini, ahlak öğretilerini sergileyen deyiş ve nefesleri, Sinemil, Alhas, Kaşanlı, Kürecik Aşireti gibi büyük toplulukların geçmişleri, taranmış olan bini aşkın kaynağın 400’e yakınından bilgi alınarak topluma sunulmuştur. Bizler olanaklarımız doğrultusunda çocuklarımızın kimliği ile ilgili bilgi sahibi olmaları için bu hinterland çalışmasını yaptırdık. Bu çalışma Alevi kurumları içerisindeki ilk hinterland çalışmasıdır. Bu bakımdan gelecek nesle ve bölge ile ilgili çalışma yapacak her araştırmacıya da ışık tutacaktır. Kimliğine sahip çıkmak isteyen her canımızın çocukları sayısı kadar bu kaynağı almaları kanaatindeyiz.”

Yazar Ali Aksüt ise, kitabın 6,5 yıllık bir çalışma sonrasında ortaya çıktığını söyledi. Gelinlerin çeyizine bile konulacak özellikte bir kitap hazırladıklarını kaydeden Aksüt, “Gelinlerin çeyiz sandığına bile konulacak bir kitap hazırladık. 6,5 yılımızı aldı bu kitabı hazırlamak. 200’e yakın yerleşim yerini dolaştık. Alevi-Bektaşi değerlerini de bu kitabın içerisine yerleştirdik. 16 sayfalık da resimlerle bölgenin kültürel değerlerinden örnekleri yaydık. Bu kitabı gerçekleştirebilmek için sadece Kahramanmaraş genelinde değil diğer illerde de araştırmalar yaptık. Osmanlı arşivindeki kayıtları değerlendirdik. 2 bine yakın ilgisi olabileceği kaynağı taradıktan sonra 400’e yakın kaynak kullandık. 100’lerce insanı da kaynak kişi olarak değerlendirdik. Bölge için bir kazanımdır. İleride burayı araştırmak isteyen herkes için kaynak olacaktır. Her gencimizin de kendi kimliğini bilebilmesi için gerekli bir değer olarak düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi