Rize Gençlik Merkezi ile Elbistan Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan ‘Çay-Şeker Kardeşliği’ projesi kapsamında Afşin’e gelen Rize Gençlik Merkezi üyeleri Eshab-ı Kehf Külliyesini ziyaret etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Çay Şeker Kardeşliği’ projesi kapsamında çayın başkenti Rize’den Gençlik Merkezi üyesi 17 genç, şekerin hammaddesi olan şekerpancarıyla özdeşleşen Afşin-Elbistan ilçelerine ziyaret gerçekleştirdi.

Proje kapsamında çayı tatlandıran şeker pancarının tarladan sofraya gelişini, şekere dönüşme macerasını öğrenecek Rize Gençlik Merkezi üyesi gençler, UNESCO kültür mirasları listesinde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesine ziyaret gerçekleştirdi.

Rize Gençlik Merkezi Müdürü Yasin Çakmakçı, “Rize Merkezi üyesi gençlerimizle beraber Elbistan’a şekerin, tarladan soframıza kadar geliş serüvenini yaşayarak öğrenmek ve tanıklık etmeye geldik.” Dedi.

Afşin’e gelerek Eshab-ı Kehf Külliyesine ziyaret gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını ifade eden Rize Gençlik Merkezi Müdürü Yasin Çakmakçı, “Rize Gençlik Merkezi ile Elbistan Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan ‘Çay-Şeker Kardeşliği’ projesi kapsamında Elbistan’a gelerek protokol ziyaretleri gerçekleştirdik. Bizlerde çay ve şeker gibi ayrılmaz ikili olmak istiyoruz. Bu ziyaretlerimiz kültürel bir değişim oluyor. Gençlerimiz burada olmaktan dolayı çok mutlu. Burada farklı kültürleri öğreniyorlar ve arkadaşlıklar kuruyorlar. Gençlerimiz ilerleyen hayatlarında bu bölgelere aileleriyle gelmek ve tekrar ziyaret etmek isteyeceklerdir. Buradan Rize’ye gelen kardeşlerini misafir edecekler. Çay-Şeker Kardeşliği projesiyle bir tohum atıldı. Bu tohum filizlenecek, ağaç olacak ve meyve verecek. Bu meyvelere bizlerde önümüzdeki yıllarda şahitlik etmek istiyoruz. Çok güzel bir kültürel etkileşim olacağına inanıyoruz. 4 günlük ziyaret kapsamının 2.gününde Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesine geldik. Dini hassasiyetleri olan insanlar olarak bu ziyaretten farklı bir düstur ile ayrılacağız. Gençlerimizde Eshab-ı Kehf’in manevi havasından çok etkilendi. Bizleri burada misafir eden Elbistan Kaymakamlığı ve Elbistan Gençlik Merkezi Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Proje kapsamında Elbistan Gençlik Merkezi olarak 20-24 Eylül 2017 tarihleri arasında Rize’ye giderek çayın tarladan sofraya geliş sürecine tanık olduklarını belirten Elbistan Gençlik Merkezi Müdürü Ahmet Yılmaz, “ Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün maddi destekleriyle başlattığımız Rize Gençlik Merkezi ve Elbistan Gençlik Merkezimizle ‘Çay Şeker Kardeşliği’ projemizin birinci aşamasında Elbistanlı geçlerimiz çayın başkenti olan Rize’ye gittik. Rize’nin tarihi ve kültürel yerlerini gezdik ve daha sonra da çayın tarladan soframıza nasıl geldiğini gördük. Şimdi ikinci aşamadayız. Buradaki asıl amacımız farklı coğrafya ve kültürlerde yaşayan gençlerimizi bir araya getirerek gençlerimizin kaynaşmasını, farklılıklarını görmesini, birbirini tanımalarını ve kardeşlik iklimi oluşmasını sağlamaktı. Ben bu projeyi destekleyen Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüze teşekkür ederim.” diye konuştu.

Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni gezen Rize Gençlik Merkezi üyesi Yunus Emre Gülcü ise, “ Elbistan’dan arkadaşlarımızı Rize’de misafir ettik. Çay’ın ne aşamalardan geçtiğini öğrendiler. Bizlerde Elbistan’da şekerpancarının nasıl söküldüğünü ve fabrikada nasıl şekere dönüştüğünü öğreneceğiz.” Dedi.

Eshab-ı Kehf’in görülmesi gereken bir tarihi mekan olduğunu söyleyen Gülcü, “ Burayı herkesin görmesi gerekiyor ve geldiğim için çok mutluyum.  Yedi Uyurların burada 300 yıl uyuduğunu ve tekrar uyandığını öğrendik. İnsanların burayı ziyaret etmesi ve bu güzellikleri görmesi lazım. Bizi burada misafir eden herkese çok teşekkür ediyorum. Bizleri kendi ailelerinden biri gibi karşıladılar.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi