Afşin’in 131 bin 740 dekar arazisini suya kavuşturacak Karakuz Barajı çalışmaları devam ediyor.

Afşin Ovasındaki kıraç tarım alanlarının suya kavuşturulması için 1960’lı yıllarda konuşulmaya başlanan ve yapımı yıllardır ertelenen, bölge çiftçisinin dört gözle beklediği Karakuz Barajında somut adımlar atılıyor.

Afşin ve bölgesindeki tarımı canlandırarak ekonomiye ciddi katkı sağlayacak Karakuz Barajı, ilçeye yapılması planlanan Afşin C Termik Santraline soğutma suyu sağlayarak aynı zamanda da kurulacak HES ile de 16,36 milyon kWh enerji üretecek.

DSİ Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Hasan Eler, Karakuz Barajı gövde yeri ve ulaşım yollarında yürütülen kamulaştırma çalışmalarını yerinde inceledi.

Akdere Köyünde Bilgilendirme Yapıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak Karakuz Barajı için DSİ heyeti göl alanında kalan ve yeniden yerleşime tabi tutulacak Akdere Köyünde iskan duyurusu öncesi ön bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Sivas’a bağlı Gürün ilçesinin Akdere köyünde yapıldı yapılan toplantıda Karakuz Baraj sularının altında kalacak köyle ilgili iskan duyurusu öncesinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Gürün Kaymakamı Halil Yazıcı, DSİ Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Hasan Eler, DSİ 20. Bölge Müdür Yardımcısı Abdülkadir Şahin, DSİ 204. Afşin Şube Müdürü Halit Taşdelen ve teknik heyet katıldı.

Toplantıda Akdere köyünde yaşayan vatandaşlara 5543 sayılı İskan Kanunu hakkında bilgilendirme yapıldı. Devlet Eliyle İskan ve Fiziksel İskan süreçlerinin ayrıntılı olarak görüşüldüğü toplantıda vatandaşlar tarafından gelen sorular cevaplandırıldı.

Yeni Yerleşim Yerleri İncelendi

DSİ Daire Başkanı Hasan Eler toplantının ardından Karakuz Barajı göl alanında kalan ve yeniden yerleşime tabi tutulacak Akdere köyündeki vatandaşlarla alternatif yeni köy yerleşim yerlerini inceledi.

Bölge çiftçisi için kurtarıcı gözüyle bakılan Karakuz Barajı’nın yapım ve sulama inşaatının tamamlanmasıyla Altunelma, Alemdar, Alparslan, Emirilyas, Çobanbeyli, Kangal, İnciköy, Berçenek, Tanır, Büğet, Kaşanlı, Çomudüz ve Arıtaş mahallelerindeki zirai araziler suyla buluşturulacak.

Barajın temelden yüksekliği 77 metre 86,89 milyon m³  su biriktirme hacmine ve 131 bin 740 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Ayrıca enerji maksatlı olan Karakuz Barajı ile yıllık 16,36 milyon kWh enerji üretilecek. Ayrıca saniyede 33 litre içme-kullanma suyu ve C Termik Santrali’ne de soğutma suyu verilecek. Barajda, barajda 4.48 mw kurulu gücünde HES yer alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da takipçisi olduğu Karakuz Barajının 2023 yılında hizmete gireceğini belirtmişti.

 

Editör: Haber Merkezi