Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Büyükyapalak Göleti’nin gövdesinin 3 ayrı noktasındaki su sızıntılarının önlenmesi için DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından 2016 yılında çalışma yapılacağını söyledi. 

Şuanda gölette tutulan suyun yarısının bu çatlaklardan boşa aktığını kaydeden Başkan Bulut, “Bu sızıntı önlenir ve yeni kanaletler yapılırsa Büyükyapalak’ta 17 bin dönüm arazi sulayabilir” diye konuştu.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Büyükyapalak Göleti’ndeki su sızıntılarının giderilmesi noktasında başlatılan çalışmalarda gelinen son noktaya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

Göletin Büyükyapalak Mahallesi için hayati önem arz ettiğini belirten Başkan Bulut, “Büyükyapalak’ta yıllar önce YSE Müdürlüğü tarafından yapılan bir göletimiz var. Dolduğu zaman 17 bin dekar araziyi sulama kapasitesine sahip küçük bir baraj olarak nitelendirdiğimiz bir gölet. Şuanda Gölette 3 yerden su sızıntısı var. Şu anda göletimiz Devlet Su İşleri’ne devredildi. Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü, bu göletin bakım ve onarımı için Genel Müdürlük’ten izin alınması için girişimlerini tamamladı. 10 aydır verdiğimiz mücadelenin sonucunda bakım onarım müsaadesi için gerekli izin alındı. Gölete giren suyun hemen hemen yarısının tabandaki kaçaklardan sızması gerekçesi ile bakım-onarım projesi öne alındı. DSİ 204. Afşin Şube Müdürlüğü, bakım-onarım için gerekli çalışmaların belirlenmesi için bir envanter çıkaracak” ifadelerini kullandı.

Başkan bulut, şunları söyledi:

“İnşallah 2016’da buranın bakım-onarımı ve yeni kanaletlerin yapımı için DSİ 20. Bölge Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yapacağını taahhüt etti. Şimdiki Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal Bey’in de bu süreçte büyük katkısını gördük. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bu gölet dolduğu zaman 17 bin dönüm yer sulayacak. Büyükyapalak’ın 250 bin dekar arazisi var. Bu sulamayı her ne kadar devede kulak olarak görsek de Kavaktepe Barajı’nın suyunun Büyükyapalak bölgesine aktarılması yönünde bir proje hazırlanıyor. Kavaktepe’nin suyunun Türkveren üzerinden bir kanal vasıtasıyla Büyükyapalak’a aktarılması ve 30 bin dönüm arazinin sulanması öngörülüyor. Temennimiz arazilerimizin suya kavuşması yönünde.”

Büyükyapalak Göleti’ndeki sızıntıları önlemek için hangi yöntemin kullanılacağının henüz belli olmadığını hatırlatan Başkan Bulut, “Şuanda sızıntıyı önlemek için nasıl bir yol izleneceğini bilmiyoruz. Kaçakların kapatılmasının çok kolay olduğu biliniyor. Suda donan beton enjekte edilebilir, beton duvar çekilebilir veya göletteki su miktarı azaltılıp öyle müdahale edilebilir. Şuanda kesin bir yöntem belli olmadı. İnşallah 2016 yılında bu soruna kesin bir çözüm üretecek formül bulunur” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi