Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yapacağı yeni bir proje ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek.

Büyükşehir Belediyesi Araştırma Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğünce Yaşlı Destek Programı kapsamında hazırlanan Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi Projesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından onay aldı.

30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA İLK 5’TE

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Araştırma Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğünce Yaşlı Destek Programı kapsamında hazırlanan Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi Projesi 30 büyükşehir belediyesi içerisinde ilk 5’e girdi. 1 milyon 98 bin Türk Lirası tutarında yüzde 80 hibeli olan proje miktarı itibariyle Türkiye’de ikinci seçildi. Proje aynı zamanda Halk Sağlığı ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ile birlikte yürütülecek.

Projeye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 878.480 TL destek verirken, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 219.620 TL katkı sağlayacak.

65 YAŞ ÜSTÜNE HİTAP EDECEK

Kahramanmaraş Merkez Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerimizde Büyükşehir Belediyesi olarak 65 yaş üstü toplamda 1719 erkek ve 2263 kadın yaşlıya sosyal hizmetler sunulmaktadır.. Projemizin hedef kitlesi bu sayı içerisinden sağlık ve güvenlik durumuna göre seçimleri yapılacak olan 65 yaş üstü 100 erkek ve 100 kadın yaşlıyı kapsayacak olup, özel sistem kurulacak.

ÖZEL SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK

65 yaş üstü yalnız yaşayan yaşlı bireylerin evlerine kurulacak akıllı takip ve çağrı sistemleri ile yaşlıların çağrı merkezi personelleri tarafından 7/24 yaşadıkları ortamlarda uzaktan sağlık durumlarının takip edilmesi ve gereken tıbbi durumlarda ilgili sağlık yetkilisine haber verilmesi ile yaşlıların evde yaşamlarına destek verilmesi amaçlanmaktadır.

Yalnız yaşayan yaşlıların yangın, gaz zehirlenmeleri, duman, su taşması vb durumlarda acil servis, ambulans, polis ve itfaiye birimlerine haber verecek bir sistemin kurulması ile yaşlıların korunması amaçlanmaktadır.

Yaşlı bireylerin evlerine kurulacak sistemler, acil durum butonları, akıllı ilaç kullanım kutuları gibi birçok akıllı sistem ile uzaktan yaşlının tansiyonu, nabız ve kalp atışları, şekerinin ölçümleri sağlanacak ve tıbbi gereklilik durumunda sistem üzerinden çağrı merkezi ekranından yetkililere hızla ulaştırılacak. Yaşlının ev içerisinde düşmesi gibi durumlarda titreşimlere duyarlı bel ünitesi ile çağrı merkezine anında sinyal gidecek ve çağrı merkezi yaşlı destek ekiplerini oraya yönlendirebilecek.

GENEL SEKRETER ÇETİNKAYA İMZALADI

Proje Koordinatörlüğünü İbrahim Latif Aslan’ın yürüteceği proje kapsamında finansman sözleşmeleri Vali Yardımcısı Ömer Adar ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya tarafından imzalandı.

Proje kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi adına finansman sözleşmesini imzalayan Genel Sekreter Züver Çetinkaya, bu proje ile 65 yaş üstü insanların evde bakımlarının yapılacağını söyledi.

Genel Sekreter Çetinkaya yaptığı açıklamada: “Proje kapsamında çağrı merkezine bağlı olarak kurulacak evde bakım hizmetleri ekipleri ile yaşlının evde bakımları (Vücut Temizliği, El ve Ayak Bakımları ve Ağız Bakımları) haftalık periyotlar ile yapılacak.

Uzaktan sağlık takipleri, evde temizlik ve bakımları yapılan yaşlı bireylerin hizmetlerden memnuniyet derecelerini ölçmek ve psiko-sosyal destek vermek amacıyla ev ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında düzenlenecek sosyal ve kültürel aktivitelere yaşlıların erişimleri sağlanarak yaşama sevinçleri arttırılacaktır” diye konuşarak projenin ilimize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi