Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi kış mevsiminin yaşandığı şu günlerde evlerde soba yakan vatandaşlarımızın baca temizliğine önem vermesi ve olası soba zehirlenmelerine karşı tedbirli olması gerektiği ifade edildi.

Konu ile ilgili olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada;  ‘’Kış şartlarının yavaş yavaş ağırlığını hissettirmeye başladığı bu günlerde, yangın güvenliği açısından, kazan, kombi ve benzeri elektrik harici yakıtlarla çalışan ısıtıcı cihazlara ait bacaların temizliğinin yapılması son derece elzemdir. Zira, tıkalı bir baca, gerektiğinden daha fazla yakıt tüketimine,karbonmonoksit zehirlenmelerine ve hatta yangınlara sebep olabilir.

Yetkili firmalara temizlik yaptırılması ve mutlaka ‘BACA TEMİZ RAPORU’ alınması, yılda iki kez; kışa girişte ve kış ortasında temizlik yaptırılması gerekmektedir. Bununla beraber, kazan ve kombiler kadar yemekhane bacalarının da temizliğine önem verilmelidir.’’ Denildi.

Ayrıca, Türkiye’de çıkan tüm yangınların yaklaşık yüzde 10’u baca kaynaklı olduğuna dikkat çekilerek, karbonmonoksit zehirlenmeleri sebebiyle, ilimizde her yıl can kayıpları yaşandığı vurgulandı.

Açıklamanın sonunda, İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Baca Denetim Biriminin, talep edilmesi durumunda kamu kurum ve kuruluşları ile apartman-site benzeri yerlerde ücretsiz olarak kontroller yaparak risk raporları hazırladığı ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi