Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Afşin Belediyesi ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğinde Afşin'de hayata geçirilen 'Mikro Kredi Afşin Satış Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Afşin'de bayanların sosyal ve ekonomik yaşama katılması için oluşturulan  'Mikro Kredi Afşin Satış Merkezi'nde mikro girişimci bayanlar hiç bir kira ve bedel ödemeden el emeği göz nuru ürünleri satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Açılış töreninde konuşan Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, "Bayanların mikro krediden aldığı kredinin, borcun yüzde yüzünü sadık bir şekilde iade etmesi örnek gösterilecek bir davranış. Bu sadece kul hakkı değil, aynı zamanda bu krediden faydalanacak diğer kadınlarında finansmanını sağlıyor. O yüzden ben bayanlarımıza krediyi kullanıp tekrar kuruşu kuruşuna geri ödedikleri için teşekkür ediyorum. Bu tesisin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra bayanlarımızı daha farklı görevler bekliyor. Bu tesisin yaşaması, işlemesi, çeşitlerin artması lazım. İnşallah kazanacağınız gelirleri de ailenizle çocuklarınıza helalinden yemeyi nasip etsin." diye konuştu.

Afşin'de açılan 'Mikro Kredi Afşin Satış Merkezi'nin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyen Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, "Afşinli hanımlarımız çalışkandır, üretkendir. Onlar için ne yapabiliriz diye düşünürken böyle bir fikir aklımıza geldi. Kadınlarımızın ayakları üzerinde durmaları için bir sürü faaliyet var ama ilerisine götürüp sürekli gelir elde edebilecekleri, evlerine rahatlıkla ekmek götürebilecekleri bir satış yeri oluşturabilir miyiz diye düşündük. Allah’ta nasip etti. Türkiye İsrafı Önleme Vakfının faaliyet gösterdiği Türkiye genelindeki ilk açılan yer oldu. Bu gururda Afşin’e ve Kahramanmaraş’a aittir. Bunla da sizler adına gurur duyuyoruz." dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesinde bayanlara hizmet edecek olan satış merkezini faaliyete geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Belediye Başkanı Güven, " Bu merkezin açılışını daha anlamlı bir hal alması için tüm dünyada kutlanan 8 Mart'a denk getirmek istedik. İnşallah burada hanımlarımız Büyükşehir koordinesinde ürettikleri ürünler hiçbir ücret ödemeden, paraya çevirip evlerine alın terlerinin karşılığını götürecekler. Buranın tüm masrafları Afşin Belediyesi tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla kadınlarımızın da bu merkezin idamesi için sattıkları ürünlerden ek bir yük getirmedik. Tamamının fiyatlarını da kendileri belirliyor.  İnşallah iyi bir uygulama olur ve diğer ilçelerimize de yayılır. İnşallah kimseye muhtaç olmadan kendi alın terinizi çocuklarınıza yedirebileceksiniz. Merkezin ilk olma gururunu yaşayarak merkezin açılmasında katkılarını esirgemeyen başta Afşin Kaymakamımız Ali Edip Budan olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a ve mikro kredi koordinatörümüz Ayşe Deniz’e teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

Mikro Kredi Afşin Satış Merkezi'nin Afşin'e hayırlı olmasını dileyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Mesleki Eğitim Şube Müdürü Mustafa Tuncer Okumuş ise, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Sanat Eğitimi Kursları (KAMEK) ile vatandaşların mesleki ve sanat bilgilerini geliştirmelerine, gelir elde etmelerine ve iş sahibi olmalarına da katkıda bulunmak amacıyla hizmet verdiğini söyledi.

Mikro kredi uygulamasının Türkiye'de 69 ilde faaliyet gösterdiğini dile getiren Mikro Kredi Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan," Afşin'de açılışını gerçekleştirdiğimiz Mikro Kredi Afşin Satış Merkezi konsept olarak Türkiye'de bir ilk oldu. Bu satış merkezinin hayata geçirilmesinde bizlerden desteklerini esirgemeyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç'a, Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'e ve tüm mikro girişimci teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Afşin'de 824 bayanın mikro kredi kullanarak ekonomiye katkı sağladığını ifade eden Pehlivan, "Bayanlarımız kendi ürettikleri ürünleri bu satış merkezinde satabilecek ve pazarlama sorunu çözüme kavuşmuş olacak. Bu imkanların bayanlara sağlanması, bayanların daha çok üretmesine, kazanmasına ve Afşin ekonomisinin güçlenmesine vesile olacak. Afşin'de 2009 yılında buyana mikro kredi faaliyetleri devam etmekte ve bin 500 bayan toplamdan 10 milyon 875 bin lira kredi kullandı. Ekonomiye büyük katkı sağlayan bayanlar almış oldukları kredilerin yüzde yüzünü tekrar ödediler. Kahramanmaraş'ımızın tamamında ise mikro kredi uygulaması ile 10 bin bayana 66 milyon 58 bin lira kredi dağıtımı yapıldı" açıklamasında bulundu.

Törene, AK Parti Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, AK Parti Afşin İlçe Başkanı İsmail Safi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mikro Kredi Koordinetörü Ayşe Deniz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu ve kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Haber Merkezi