Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi son zamanlarda meydana gelen böcek popülasyonu yoğunluğuna açıklık getirdi.

Konu ile ilgili olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada: “Bazı basın yayın organları ve sosyal medyada; Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde böcek istilası olduğu ve bu durumdan vatandaşlarımızın rahatsız olduğu yönünde paylaşımlar yapılmaktadır.

İlimiz, Anadolu Diyagonali denilen geçiş noktasında bulunduğundan böcek ve bitki biyoçeşitliliği açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından birisidir. Bu bakımdan sağlıklı tarımın ve bitkiler aleminin vazgeçilmez unsurları olan binlerce tür böcek çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır.

Son dönemde şikayetlere konu olan küçük siyah böcekler mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemlerde şehrimizle birlikte ülkemizde birçok ilimizde de görülmektedir. Havaların bir anda ısınması ve soğuması gibi ani iklim değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkan Carabidae familyasına ait bu böcekler; halk sağlığı alanında yaptığımız çalışmaların esasını teşkil eden sivrisinek, karasinek, pire ve kene gibi hastalık taşıyıcı ve bulaştırıcı özellikte vektör canlı olarak değerlendirilmemektedir. Herhangi bir hastalık taşıma ve bulaştırma özelliği olmayan ve ışığa yönelen bu böcek türlerinin aksine hastalık yapan başta birçok tarım zararlılarının yumurtasıyla beslenerek zirai mücadeleye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca geçici süreliğine ortaya çıkan bu böcek yoğunluğunun önümüzdeki günlerde sona ermesi beklenmektedir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalarla halk sağlığı alanında potansiyel hastalık taşıyıcısı olan zararlılara karşı siz vatandaşlarımızın sağlığını korumak gayesi ile ekolojik çevreyi ve hedef dışı canlıları koruyan ürünler/yöntemler kullanarak tüm ekiplerimizle birlikte İlimiz genelinde 7 gün 24 saat esasına uygun olarak yoğun ve kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir.” denilerek bilgi verildi.

Editör: Haber Merkezi