Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, kayısının en nazik döneminde soğuk hava ve don olayına maruz kaldığını belirterek, üreticinin 120 milyon lira kayba uğradığını söyledi.

Elbistan bölgesinde 21 Nisan’ı 22 Nisan’a bağlayan gece ciddi oranda bir sıcaklık düşüşü yaşandı. Özellikle kayısı yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgelerde sıcaklığın -4 dereceye düşmesi ve yağmurla birlikte üreticilerin korkulu rüyası gerçek oldu. İlkbahar ortasında yaşanan bu olay kayısı çiçeklerini adeta küle çevirdi. Kayısı ağaçları birçok bölgede buzla kaplanırken üreticisinin de umudunu söndürdü. Sabah saatlerinde bahçelerini kontrol eden üreticiler, karşılaştıkları manzara karşısında şoka uğrarken, bereketli sezon beklentileri boşa çıkmış oldu. Elbistan’ın kayısı üretiminde hatırı sayılır yere sahip olan Sultan Korusu bölgesi ile Büyükyapalak, Kökez, İncecik, Evcihüyük, Akarca ve Gökçek Mahalleleri’ndeki zarar oranının yüzde 80’e yaklaştığı öğrenildi.

Don olayının yaşandığı günün ardından bölgedeki kayısı bahçelerinde odada görevli ziraat mühendisleri ile birlikte incelemelerini sürdüren Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, karşılaştıkları manzaranın hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.

İncelemeler sonrasında değerlendirmelerde bulunan Bulut, kara bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.

Don olayının bölgedeki ağaçları çiçeklenme döneminde yakaladığını anlatan Bulut, “Kökez ve Akarca mahallesinde incelemeler yaptık. 1350 rakımında bir bölgemiz. Son don olayında meteorolojiden aldığımız bilgilere göre -7’ye kadar sıcaklıkların düştüğü görülüyor. Bu bölgelerdeki kayısı ağaçları çiçekten yeni çıkıyordu. Bir kısmında da meyve oluşmaya başlamıştı. Kayısının en nazik zamanı olduğu için tamamen yakmış durumda şuanda. Yüzde 80 zarar var. Elbistan bölgesinde kayısıcılık bu yıl için yüzde 80 oranında bitmiştir” şeklinde konuştu.

Kayısıdaki zararın bölge ekonomisi için 120 milyon TL kayıp anlamına geldiğine dikkat çeken Başkan Bulut, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayında 1100-1150 rakımlı yerlerde zarar büyüktü. Ancak bu bölgeler pek etkilenmiyordu. Elbistan’da bir milyon 200 bin kök kayısı ağacı var. Malatya’da 10 milyon kök kayısı var. Bu kayısılarımız soğuk vurmasaydı 15 bin ton kuru ürün elde edilecekti. Bugünkü piyasa şartlarına göre bu 150 milyon TL gelir elde edilmesi anlamına geliyordu. Ancak geldiğimiz noktada yüzde 20’si sağlam kayısıdan ancak 3-4 bin ton kalmış oldu. Bu da 120 milyon TL’lik bir kaybın olması demek. 3 senedir bu bizim başımıza geliyor.”

TARSİM’deki fiyat artışının çiftçilerin sigorta yaptıramamalarına neden olduğunu söyleyen Mehmet Ali Bulut, kayısıya alan bazlı destek verilmesinin de önemine işaret etti.

Çiftçinin fındıkta olduğu gibi alan bazlı destek alamaması durumunda kayısıcılığın biteceği görüşünü savunan Başkan Bulut, “TARSİM’deki fiyat artışları birçok çiftçiyi sigorta yaptırma fikrinden caydırdı. Biz, yetkililerden fındıkta olduğu gibi kayısı için de alan bazlı destek istiyoruz. Fındık ve kayısı Türkiye’nin birinci milli ihracat ürünlerinden. Karadeniz’de olduğu gibi biz de kayısıya dekar başına alan bazlı destek istiyoruz. Bu desteğin uygulanması kayısının ve kayısıcılığın geleceği açısından büyük öneme sahip. Aksi takdirde kayısıcılık bu bölgede biter. Milli servetin yok olmaması için alan bazlı destek talep ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal ve Kahramanmaraş Milletvekilleri ile görüşeceğiz. Çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi için çaba harcıyoruz. Bölgemize ve çiftçilerimize geçmiş olsun” dedi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut’a içinde bulundukları mağduriyeti anlatan çiftçiler ve üreticiler ise, zararlarının çok büyük olduğunu dile getirdiler. Umutlarının söndüğünü ifade eden çiftçiler, “Kayısıyla birlikte biz de yandık” cümlesi ile feryat ettiler.

Editör: Haber Merkezi