Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bilinçli bir tarım anlayışıyla verimi attırabileceklerini, rekolte değerlerini daha da iyi bir seviyeye çekebileceklerini söyledi. 
Başkan Bulut, hasat döneminin ardından yaptığı değerlendirmede, “Hasat dönemi geçen seneye oranla daha iyi geçti ancak, kırsal arazide ekinin boyuna göre beklediğimiz verimi alamadık. Çünkü çiftçimizin beklentisi daha yüksekti ancak, kırsal kesimde dahi 250 ila 300 kilo arası hububat alındı. Sulu arazilerde ise çiftçilerimiz dönüm başı 600-700 kilo arasında verim aldı. Geçen sene tam anlamıyla bir kuraklık yaşandı. Bu yüzden nadasa bırakılan arazi dinlendi ve ayrıca bu sene yağışların yüksek olmasından dolayı rekolte değerlerimiz yükseldi. Bu sene Elbistan’daki hububat arazilerinin yüzde 60-65’lik kısmı ekildi. Sulu tarımın yapıldığı bölgelerde ise daha çok ayçiçeği, mısır ve pancar ekildi” dedi.
Bilinçli tarımın önemine vurgu yapan Bulut, çiftçileri bilinçlendirmek için ziraat odası olarak yoğun mesai harcadıklarını, her sene aynı tohumla ekilen arazilerde ve aynı tür ekilen arazilerde verimin düştüğünü çiftçilere anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Çiftçilere her sene pancar ve ya mısır ekimi yapmamalarını tavsiye eden Bulut, alternatif olan yani patates ve domates gibi ürünlere yönelinmesi gerektiğini kaydetti.
Başkan Bulut, “Çiftçilerimiz giderek bilinçlenmekte ve alternatif ürünlere de yönelmiş bulunmakta. Elbistan’da ekili domates arazileri bulunmakta hatta bu sene bir kısım çiftçimiz Elazığ’daki bir firmayla anlaşarak salçalık domates ekimi gerçekleştirdi. Domates fidesi seçimine çiftçimiz çok dikkat etmelidir. Biz çiftçilerimize Arge ve Nergiz diye adlandırdığımız fideleri kullanmalarını söyledik. Bu domates fidelerinde verimin ve dayanıklılığın daha fazla olduğu bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlandı. Bu yüzden çiftçilerimize yerli fideler yerine bu fideleri seçmelerini öneriyoruz” diye konuştu.
Hububat ve kayısıda sıkıntı yaşadıklarını belirten Başkan Bulut, şunları söyledi:
“Bu sene hububatta protein eksikliği sıkıntısı yaşadık. Bunun en büyük nedeni aynı tohumla ekim yapılmasından kaynaklanmaktadır. Protein eksikliği yaşadığımız için ise TMO’dan istediğimiz paraları çiftçilerimiz alamadı. Kayısı üreticimiz ise don olayından dolayı mustarip oldu. Kaysıların ağaçlarının birçoğunu don vurdu. Kayısı üretici 100 Milyon TL’ye yakın kayıp yaşadı. Girdilerimiz de çok yüksek. Bilindiği gibi ham petrolün varili 50 dolara düşmesine rağmen biz halen 3.5-4 TL’den mazot kullanıyoruz. Hububat ve kayısıda yaşadığımız sıkıntıları da göz önüne alırsak, çiftçiler olarak maddi sorunlar yaşamamıza sebep olmaktadır.”
Başkan Bulut, “Yaz yağmurları nedeniyle yaz ürünlerinden rekolte beklentimiz çok yüksek. Çiftçilerimize kazasız-belasız bir hasat dönemi diliyorum” diyerek, açıklamasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi