Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Türkiye’de çiftçilerin dünyada en pahalı mazotu kullandığını belirterek, “Çiftçinin özel uçağı ya da denizde yatı mı var ki litrede 1 lira 75 kuruş özel tüketim vergisi ödüyor” dedi.

Başkan Bulut, uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatındaki düşüşün Türkiye’de akaryakıt pompalarına aynı oranda yansımamasını sert bir dille eleştirdi. Bulut, çiftçiye verilen desteklerle ilgili olarak da, “Biz sadaka istemiyoruz. Çiftçinin girdi fiyatlarını dünya standartlarına getirin yeter” ifadesini kullandı.
Türkiye’de 77 milyon insanı besleyen çiftçinin ve köylünün hep ikinci planda kaldığını Bulut, şöyle konuştu:
“Türkiye’de çiftçi ve köylü hep ikinci planda kalmıştır. Ham petrolün varili 110 Dolar iken 4 ay önce Ortadoğu’daki karışıklık nedeni ile 50 doların altına düştü. Yani ham petrolün fiyatı yüzde 50 düştü. Ancak akaryakıt pompalarına yansıyan düşüş yüzde 20 oldu. Aradaki yüzde 30’luk düşüş ise pompalara yansımadı. Ama Dolar yükselir yükselmez bu artış akaryakıt pompalarına yansıdı.”
Türkiye’de çiftçinin yüksek girdi fiyatları nedeniyle dünya çiftçisi ile rekabet edemediğinin de altını çizen Bulut, “Çiftçi hem kendi geçimini sağlamak için hem de devlete üretim yapıyor. Ülkemizde 5 milyon çiftçi, 32 milyon parsel arazide tarım yapıyor. 17 milyon insan da kırsalda yaşıyor. Biz tarımcılar 77 milyon insanımızın yiyeceğini, giyeceğini karşıladığımız gibi tarım ürünlerimizi ihraç ederek ülkemize döviz kazandırıyoruz. Deniliyor ki çiftçiye destek veriyoruz. Biz sadaka istemiyoruz, bizim girdilerimizi dünya standartlarına getirsinler. Dünyanın en pahalı mazotunu Türk çiftçisi kullanıyor. Gübrede de ilaçta da durum mazottan farksız. Dünya çiftçisi ile rekabet edemiyoruz” dedi.
Akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin yüksekliğine işaret eden Bulut, "Çiftçinin tarımda bahar işlerinin başlaması ile mazot tüketimi arttı. Çiftçi bu mazotu tarlada ürününü yetiştirmek için kullanıyor. Çiftçinin uçağımı ya da denizde yatı mı var ki bir litre mazot için 1 lira 75 kuruş özel tüketim vergisi ödüyor. Önümüzdeki seçimlerden önce mazottaki özel tüketim vergisi belasından çiftçimizi kurtaracak müjdeli haber bekliyoruz. Çiftçimizi hiç kimse oy makinesi sanmasın, çiftçimizin de bir sabrı var. Biz üretmek istiyoruz” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi