Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Afşin’e kurulması planlanan ve yılda yaklaşık 14 milyon kWh elektrik üretim kapasiteli güneş enerjisi tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu istenilmemesi kararı verildi.

Özel bir firma tarafından, Afşin’in Büget Mahallesi’ne kurulacak olan güneş panelleri ile bir yıl içerisinde yaklaşık 14 milyon kWh elektrik üretimi yapılacak. Büğet GES tesisi, 52 bin metrekare alana yerleştirilecek 27 bin 288 panel ile elektrik enerjisi üretilecek.

 Afşin’de güneş enerjisi santrali (GES) ve rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulumu için ayrılan kapasite, ön lisans alan firmalar tarafından değerlendirmeye başlandı. Projenin ömrü yaklaşık 30 yıl olurken, panellerin yenilenmesi halinde proje ömrü uzatılabilecek.

Toplam gücü 7,0 MW olan Büget Güneş Enerjisi Santrali için 24 milyon 500 bin TL bütçesi olacak. 137 dönümlük alana kurulacak Büget Güneş Enerji Santrali’nin 52 bin metrekaresini paneller kaplayacak. Tesiste toplamda 27 bin 288 fotovoltaik güneş paneli kullanılacak. Tesisin yıllık elektrik üretimi ise 13 milyon 982 bin kWh olacak. Projeden üretilecek elektrik, trafolar ile orta gerilim seviyesine yükseltilecek ve dağıtım şirketine ait en yakın hatlara saplanma yöntemi ile bağlanarak sisteme aktarılacak.

ÇED Raporu İstenmiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büğet Enerji Santrali için ÇED raporu alınıp alınmaması konusunda duyuruda bulundu.

Yapılan duyuruda şu ifadelere yer  verildi:

“Kahramanmaraş ili Afşın ilçesi Büget Mahallesi mevkiindeki Karomad Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Büget Güneş Enerji Santrali (7 MW) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosyayı PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Büget Güneş Enerji Santrali (7 MW) projesine Valiliğimizce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir.”  denildi.

Editör: Haber Merkezi