Afşin'de 35 dekar alana ekimi gerçekleştirilen buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayının hasadı yapıldı.

Afşin'e bağlı Kabaağaç Mahallesinde çiftçilik yapan Lütfü İlhan, 4 yıl önce 1 dekarlık alanda kendisi için ürettiği 'Hitit buğdayı' ve 10 bin yıl boyunca yapısının hiç bozulmadığı buğday çeşidi olarak da bilinen siyez buğdayının ekim alanını 35 dekara çıkarttı.

İlk ekimini yaptığı 1 dekarlık alanda 400 kilo buğday aldığını anlatan İlhan, " Doğal siyez buğdayına bölgemizde rağbet oldukça fazla. Afşin'i seven siyez buğdayı alternatif ürün olarak gelecek yıl çiftçilerimiz tarafından ekilebilir" dedi.

4 yıl önce kendisine şeker hastalığı teşhisi konduğunu ve hastalık ile mücadele için siyez buğdayı ektiğini belirten İlhan, şunları söyledi:

Şeker hastalığı ile mücadele etmek ve sağlıklı yaşam için araştırma yaptık. Siyez buğdayının faydasının olduğunu öğrendik. Daha sonra Kastamonu'da ekimi sıklıkla yapıldı için siyez buğdayı için Kastamonu'ya gittik. Oradan 180 kilo alarak tekrar Afşin'e döndük. Buğdayın ununu ve bulgurunu yaptık. Kendim de çiftçi olduğum için ilk olarak 1 dekar alanda deneme ekimi yaptım. İlk hasadımızda 400 kilo güzel ürün aldık tarlamızdan ve verimli olduğu için alternatif ürün olarak ekim alanını 35 dekara çıkarttık. Buğdayın atası olarak da bilinen siyez buğdayı Afşin'i de sevdi. Şuanda bir dekarlık alandan 600 kilo siyez buğdayı alıyoruz."

Siyez buğdayının genleriyle oynanmadığı için ilk günkü halini koruduğunu ve doğal olduğunu ifade eden İlhan, "Araştırmalarımız sonucunda şeker hastalığına iyi geldiği ve diğer buğday türlerine göre gluten oranı düşük olduğu için ilk olarak kendim ve ailem için ekmiştim. Şimdi daha çok insanın faydalanması için ekim alanını 35 dekara çıkarttık. Bize de gelen talepler çok fazla. Özellikle fırıncılar ekmek yapmak istedikleri için bizden buğday istiyor. Vatandaşlarımızdan da talep bir hayli yoğun. Gelecek yıl Afşin ve Elbistan'da bu ürünü eken olacağına inanıyorum. Çünkü genleri değişmeyen ve oynanmayan buğday çeşidi siyez buğdayı. Bizlerde bunu doğallığını korumak için herhangi bir gübreleme veya ilaç kullanmadı. Sadece bir defa sulamasını yaptık ve güzel bir hasat elde ettik. " açıklamasında bulundu.

Siyez buğdayının faydaları saymakla bitmiyor

Un ve bulgur olarak tüketilen siyez buğdayı, yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için hücre yapısını koruyor. Zengin lif kaynağı olması nedeniyle sindirimi kolaylaştırıyor. Folik asit miktarı çok fazla olduğundan anne sütünü arttırıyor ve bağırsak kanserinin önlenmesinde de çok yararlı. Protein değeri yüksek, buna karşın da karbonhidrat değeri düşük olan siyez buğdayı 14 kromozomlu. Ekmek olarak tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hazımsızlık sorunu yaşayanlara tavsiye ediliyor. Alerji açısından riski düşük olan siyez buğdayının unu ve bulguru, lezzet olarak diğer buğdaylardan çok farklı.

Editör: Haber Merkezi