Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Elbistan Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Rusya ile yaşanan krizin ardından, enerji üretiminde ithal doğalgaz yerine yerli kaynaklarının kullanımının ön plana çıktığını belirterek, bu süreçte Afşin-Elbistan bölgesindeki linyit rezervinin bir anda ülke gündemine oturduğunu söyledi

Bölgede yeni santrallerin yapımının hız kazanacağını vurgulayan Başkan Bölükbaşı, “Yerli linyit kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılmasına karşı değiliz ancak, yapılacak yatırımlarda insan ve çevre sağlığının ön planda olması ve yatırımların buna göre planlanmasını istiyoruz” dedi.Türkiye’nin şuanda elektrik enerjisinin yüzde 70’lik kısmını ithal doğalgazdan elde ettiğini belirten Bölükbaşı, yerli kaynaklara ağırlık verilmesi durumunda yıllık 7.2 milyar dolarlık doğalgaz ithaline gerek kalmayacağını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yayımlanan genelge ile yerli kaynakların en verimli şekilde kullanılması amacıyla, Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulduğunu, Onuncu Kalkınma Planı kapsamında ise Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretimi Programı’nın eylem planında başta yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kömür olmak üzere tüm yerli kaynakların ekonomiye kazandırılmasını teminen atılması gereken adımların belirlendiğini anlatan Başkan Bölükbaşı, bu süreç içinde tüm gözlerin Afşin-Elbistan bölgesine çevrildiğini söyledi.

Kyoto Protokolüne göre 2020 yılından sonra yeni termik santral yapılamayacağının altını çizen Başkan Bölükbaşı, şunları söyledi:

“Ülkemizdeki elektrik enerjisi üretiminin yüzde 70’lik bölümü ithal doğalgaz ile sağlanıyor. Bu çok büyük bir rakam ve ülke ekonomisine de çok büyük bir yük getiriyor. Ayrıca, geçtiğimiz aylarda Rusya ile yaşanan krizin ardından doğalgaz konusu bir kez daha gündeme geldi ve elektrik gibi stratejik bir konunun ithal enerjiye bağlı olamayacağı gündemde ilk sıralara yerleşti. Hükümet, yenilenebilir ve yerli kaynaklar ile elektrik üretimi konusunda kararlar alırken, bu noktada Türkiye’nin en büyük linyit rezervinin yer aldığı Afşin-Elbistan bölgesi öne çıktı. Burada bulunan 4,5 milyar tonluk linyit rezervinin ekonomiye kazandırılması, yeni santrallerin yapımı konusunda acele edilmesi ve bu bölge için özel bir projenin uygulanması konusunda kararlar alındı. Yıllardan beri gündemde olan Afşin-Elbistan C, D ve E termik santrallerinin yapımı konusu yeniden gündeme alındı. Zaten Kyoto Protokolüne göre 2020 yılından sonra yeni termik santrallerin yapılması imkansız hale geliyor.”

Afşin-Elbistan bölgesinde yapılacak yeni santrallere karşı olmadıklarını ancak, yeni yatırımların insan ve çevre sağlığını ön planda tutan, mevcut santrallerin ise aynı şekilde rehabilite edilerek, yine insan ve çevre sağlığını bozmayacak şekilde çalıştırılmasının sağlanmasının şart olduğunu aktaran Başkan Bölükbaşı, bu konunun da yakından takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Bölükbaşı, “Ülkemizde doğalgaz ile elektrik üretimi en aza indirildiği zaman ilk belirlemelere göre 7,2 milyar dolar gibi önemli bir kazanım sağlanacak. Tabi hiçbir rakam insan ve çevre sağlığından önemli değildir. Ancak, ülkemizde bulunan devasa yerli enerji kaynaklarının da ekonomiye kazandırılması gerekir diye düşünüyoruz. Bu konuda hükümetin çok ciddi adımlar atması ve yapılacak yatırımlarda insan ve çevre sağlığını birinci kural olarak uygulamalıdır. Bunun yanı sıra, şuanda 30 yılı aşkın süredir baca gazı arıtma tesisi olmadan çalıştırılan Afşin-Elbistan A Termik Santralinin de baca gazı sisteminin yapılmasının sağlanması gerekiyor. Bu bölgede yaşayan 300 bin nüfus için acilen yapılması gereken bir yatırımdır” dedi.

Maden Sahaları Müdürlüğü mutlaka açılmalı

Afşin-Elbistan bölgesindeki 4,5 milyar tonluk linyit rezervinin düzenli ve kontrollü bir şekilde çıkarılması, yapılacak çalışmaların güvenli bir şekilde yürütülmesi için bölgeye Maden Sahaları Müdürlüğü’nün açılması gerektiğini de savunan Başkan Bölükbaşı, “Susuzlaştırma çalışmalarının devlet eliyle yürütülebilmesi ve EÜAŞ tarafından denetlenebilmesi için Maden Sahaları Müdürlüğü’nün kurulmasının zaruri olduğunu düşünüyor, böylece hem işletmemizin daha sağlıklı ve emniyetli halde çalışacağını, hem de bölge çalışanlarının istihdamında kolaylık sağlanacağını biliyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi