Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, KİT’lerde çalışan taşeron işçilerine kadro kapısının aralandığını söyledi.

Başkan Bölükbaşı, taşeron düzenlemesinde ayrım yapılmamasını her zaman dile getirdiklerini ve savunduklarını belirterek, “Son düzenleme ile mücadelemizde önemli bir aşama sağlandı” dedi.

Daha çok Kamu İktisadi Teşekküllerinden oluşan ve aralarında ülkemizin en önemli kamu kuruluşlarının yer aldığı TKİ, ETİ Maden, EUAŞ, TCDD, TTK gibi işletmelerde çalışan taşeron işçilerin merakla beklediği kadro düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatan Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı,  “Biz Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak ama her şeyden önce insan olarak, bu adaletsizliğe hep karşı durduk ve her platformda taşeron işçi sorununu gündeme getirdik. Tek bir taşeron işçisi kalmayana kadar mücadelemize devam edeceğimizi ve bu çağ dışı, iş barışını bozan çalışma biçimini kabul etmeyeceğimizi haykırdık. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle kapsam dışı kalan taşeron işçiler için kadro kapısı aralanmış oldu. Böylece, ülkemize yakışan, emekçisine, işçisine, memuruna sahip çıkan ve aralarındaki adaleti gözeten devlet anlayışı sağlandı” dedi.

Başkan Bölükbaşı, KİT’lerde çalışan işçileri ilgilendiren düzenlemenin içeriğine ilişkin olarak da şu bilgileri aktardı:

“KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin ihtiyaç halinde kadroya alınacağını belirten Bakanlar Kurulu Kararı, 30 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı. Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar bu kararın yürürlüğe girmesinden itibaren aynı yıl içinde yazılı, sözlü ve ya uygulamalı sınav yapacak. Bu kapsamda yapılacak sınava ilişkin usul ve esaslarla gerekli nitelikleri tespit etmeye yönetim kurulları yetkili olacak. Bu kapsamda yapılan yerleştirmeler, hizmet türü, unvanı gibi bilgileri içerecek şekilde 15 gün içinde Hazine Müsteşarlığına bildirilecek. Yerleştirmelerden kaynaklı hizmet alımı tutarında eksilme oluşması halinde, bu tutar, yılı Genel Yatırım Finansman Programı Hakkında Karar uyarınca belirlenen ihale yoluyla hizmet alım tavanından düşülecek. Öte yandan, kişilerde aranacak şartların tespiti ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin kapsamının belirlenmesinde 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23'üncü maddesi esas alınacak. Yapılacak atamalar, kuruluşların talepleri doğrultusunda her bir KİT ve bağlı ortaklığı için Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenecek sayıyı aşamayacak.”

KİT’lerin sürekli işçi statüsünde istihdam edilebileceklere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu kararına göre muhtemel işleyişle ilgili de bilgi aktaran Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, “Bakanlar Kurulu, 2018 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programında değişiklik yaparak, KİT’lerde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılanların, sürekli işçi statüsünde istihdam edilebilme şartlarını belirledi. Yapılan değişikliğe göre, sadece 4/12/2017 tarihi itibarıyla en az iki yıl kesintisiz (yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplamda 30 günü geçmeyen kesintiler hariç olmak üzere) çalışanlar KİT'lerdeki sürekli işçi statüsünde istihdam edilebileceklerdir. Ayrıca, bu haktan yararlanabilmek için halen çalışıyor olmak gerekmektedir.

KİT’lerin sürekli işçi statüsünde istihdam edilebileceklerin, 375 sayılı KHK'nın geçici 23. maddesi gereği; herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmaları gerekmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48.maddesinde belirtilen “1. Türk Vatandaşı olmak,”, “2. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,” “3. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,”, “4. Askerlik durumu itibariyle; a) Askerlikle ilgisi bulunmamak, b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,” “5. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek, akıl hastalığı, bulunmamak,” , “6.Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.” şartlarını taşımaları gerekmektedir.

KİT’lerin sürekli işçi statüsünde istihdam edilebileceklerin sayısının tespitinde, 2018 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programı’nın eki kararın 4. maddesinin birinci fıkrası kapsamında “ilgili teşebbüsün 2017 yılında ayrılan eleman sayısının % 75’i kadar personel” ile 2018 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programı’nın eki kararın ve 5.maddesinin birinci fıkrası kapsamında “ilgili teşebbüsün; yeni üretim tesisi, işletme birimi kurulması veya devir alınması veya yeni hizmet birimlerinin faaliyete geçirilmesi halinde, bu tesisler için gerekli personel” ilave atamalar kapsamında değerlendirilebilecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi