Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Afşin'de keşfedilen yaklaşık 1 milyar ton rezerve sahip bakır madeninin işletilmesiyle ilgili belirsizliğe sert tepki gösterdi.

Başkan Bölükbaşı, rezervin tespit edildiği günden bu zamana kadar MTA’nın yayınladığı raporlarının dışında hiçbir gelişme yaşanmadığını dile getirerek, “Bölge ve ülke ekonomisine milyarlarca lira katkı sunacak bu bakır madenini çıkarmak için kazma kürek mi bulamıyorlar” diye konuştu.

Afşin'deki maden sahasıyla ilgili olarak MTA’nın yayınladığı rezerv raporunu değerlendiren Bölükbaşı, milyarlarca liralık ekonomik değeri bulunan bu madenin işletilmesiyle ilgili adım atılmamasına sert tepki gösterdi.

Türkiye’nin ihtiyacı olan bakırın büyük çoğunluğunu ithal ederek karşıladığını hatırlatan Başkan Bölükbaşı, “Yanı başımızdaki sahada bulunan 1 milyar ton bakırı ekonomiye kazandırmak yerine neden ithal ediyoruz?” sorusunu sordu.

Madenin işletilmesiyle ilgili belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Bölükbaşı, “Afşin ilçemizdeki bakır madenin keşfedilmesinin ardından aylar değil yıllar geçti. 4 yıldır bu madenin işletilmesiyle ilgili adım atılmasını bekliyoruz. Ancak ne gelen var ne de giden. Burada bakır var diye biz demedik. Devletin yer altı zenginliklerinin araştırılmasında ve tespit edilmesiyle ilgilenen resmi kurumu olan MTA bu rezervi ortaya çıkardı. Kaldı ki en son yayınlanan rezerv raporunda buradaki madenleri ve büyüklüklerini kalem kalem yazmışlar. İş çıkarılıp ekonomiye kazandırılmasına gelince kimseden ya da başka bir kurumdan ses seda çıkmıyor. Bu madeni çıkarmak için ülkede kazma kürek mi kalmadı yoksa?” şeklinde konuştu.

Bölge insanının umutsuzluğa kapıldığını dile getiren Bölükbaşı, şunları söyledi:

“Yıllardır yöre halkının beklediği, umduğu haber MTA'dan gelmiştir. Fakat sahayla ilgili bir ne bir veri, madeni nasıl ve hangi kurumun işleteceği ve işletmeye ne zaman açılacağı ile ilgili bir bilgi kamuoyuna sunulmamıştır, MTA'dan gelen bu güzel haber ‘bölgeye talih kuşu kondu’ diye günlerce medyada yer almış, bölge insanını umutlandırmış ve sabırsızlıkla istihdam edilmeyi beklemelerine sebep olmuştur. Nedense biz bölgenin başına konacağı söylenen talih kuşunu hiç görmedik. Yörenin ekonomik ve sosyal yapısı bellidir. İş sahaları ve istihdam olanaklarının artırılabilmesi açısından böylesine zengin ve değerli bir alan ivedilikle hizmete açılmalıdır.”

Türkiye’nin bu tür maden varlığı açısından kendisine yeter bir ülke olmadığını hatırlatan Başkan Bölükbaşı, son olarak, “Türkiye bakır ihtiyacını ithalatla karşılıyor. MTA’nın ortaya koyduğu rakamlara göre Afşin’de ülkemize yıllarca yetecek rezerv varken neden hala ithal ediyoruz. Kaldı ki burada bir tek bakır da yok. 3­4 çeşit maden var. Geriye tek eksik kalıyor o da çıkarıp, işlemek. Ülkemizi ve bölgemizi kalkındıracak bu madenlerin işletilmesi için başta siyasiler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar üzerine düşeni yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi