Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş)Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, bölgenin ve işçilerin çıkarları için Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin ERG-Verbund Elektrik A.Ş.’ye devrini yakından takip ettiklerini belirtti.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin ve Afşin Elbistan Linyitleri kömür işletmesinin mahkeme kararıyla 20 yıllığına ERG-Verbund firmasına devredildiğini belirten Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, kesin devir işlemlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın sözleşmeyi imzalamasının ardından sonuçlanacağını ifade etti.

Devir işlemlerinin tamamlanması yönünde kesin bir tarih olmadığının altını çizen Kılıç, “Eneri Bakanımız şuanda süreci inceliyor. Devir, bugün de olabilir, bir ay sonra da, üç ay sonra da imzalayabilir. İmzalanmaya da bilir.  İmzalamazsa mahkeme kararı ERG’in lehine olduğu için, EÜAŞ tazminat ödemek zorunda kalır. Bunlar bizim dışımızda gelişen olaylar” dedi.

Devir işlemleri tamamlanmadan sendika olarak hazır olmaları gerektiğini aktaran Kılıç, “ERG firması devir için kendisini hazırlıyor, EÜAŞ kendisini hazırlıyor, sendika olarak biz de kendimizi hazırlıyoruz. Devrin gerçekleşmesi halinde ilk etapta santralde bin kişiye ihtiyaç olacak ve A Santralindeki tüm taşeron işçiler ana firmanın bünyesine geçecek. İşçilerimiz için en düşük ücret 81 liranın altında olmayacak. Biz bu işin yetkilisiyiz. Süreci biz takip ediyoruz. Süreci yönetiyoruz ve yönlendiriyoruz. Bunun ötesi yok. İş başvuru formu doldurtarak bölgede ne kadar işsiz var, hangi branşta biz bunları tespit ediyoruz. Firma gelmeden hazırlıksız yakalanmamak için bu arkadaşlarımızı tespit ediyoruz. EÜAŞ’tan geçecek ve taşeron işçi sayısı 400 civarında ve ilk 1 ay içerisinde sayı bin kişiye çıkacak. A termikte 2 ünite daha yapılacak ve bununla birlikte baca gazı arıtma sistemi yapılacak. Burada istihdam sayısının 2 bin 500 ile 3 bin 500 arasında olacağını düşünüyoruz. Şuanda bize 4 bin civarında vatandaş müracaat etti. Biz burada insanların yolunu açıyoruz ve yol gösteriyoruz. İşe ihtiyacı olan arkadaşlarımızın tespitini yapıyoruz. Bizim işe alma yetkimiz yok. Biz bu işin ve işçinin tarafıyız.  Yetkisiz şahsiyetlerin konuşması bizi ilgilendirmiyor” açıklamasında bulundu.

Kılıç, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde çalışacak personel ve oluşacak istihdam konusuna müdahil olmalarından daha doğal bir şey olmadığını kaydetti.

 Sendikanın bir görevi de işçi bulma görevidir diyen Kılıç, konuşmasını şöyle tamamladı:

“ Bölgemizde eskiden EÜAŞ’ın şçi alım döneminde sahte diplomacılar, sahte ikamet satanlar, sahte kamulaştırma belgesi satanlar çıkıyordu, işe alma bahanesi ile dolandıranlar çıkıyordu ve vatandaşlarımızı sömürüyorlardı. Biz bunu elimize aldığımız bu rantçılarında önünü kesmiş oluyoruz. Bunu sendika yaptığı zaman bunların rantı kesiliyor. Biz kimseden para almıyoruz. İşe gireceklerden de form dolduranlardan da hiçbir tepki görmüyoruz. Bu da bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde de muhtarlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yapacağız. Biz kimseden gizli saklı hiçbir şey yapmıyoruz”

 

Editör: Haber Merkezi