Adatepe Barajının suyunu ovaya ulaştıracak sulama kanallarının yapım ihalesi gerçekleştirildi

Afşin, Elbistan ve Göksun bölgesinde geniş bir arazinin sulu tarıma açılmasını sağlayacak Adatepe Barajı Sulama Kanallarının yapım ihalesinin 23 Haziran 2015 tarihinde yapıldığı belirtildi. Kanal ihalesinin 240 milyon lira ve artı KDV ile ihalesinin yapıldığı öğrenildi.

AK Parti Afşin İlçe Başkanı Şeref Kırbıyık, Adatepe Barajının sulama kanallarının tamamlanmasıyla birlikte bölgede tarım sektörüne ivme kazandıracağını belirterek,  35 yerleşim biriminin sulu tarıma kavuşacağını ve yaklaşık 75 bin kişiye de istihdam sağlayacağını söyledi.

1995 yılı Şubat ayında inşaatı başlayan Adatepe Barajı’nda 11 Aralık 2013 tarihinden itibaren su tutulmaya başlandı. Özellikle bölge çiftçisinin dört gözle beklediği sulama suyu kanalları için ilk ve en büyük ihale gerçekleştirildi.

500 milyon metreküplük devasa depolama kapasitesine sahip olan Adatepe Barajı'nın Sulama kanallarının tamamlanması bölge çiftçisine ürün çeşitliliği açısından umut olacak diyen AK Parti Afşin İlçe Başkanı Şeref Kırbıyık,  AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın bu projenin her alanında destek verdiğini ifade etti ve Ünal’a bölge halkı adına teşekkür etti.

İhale hakkında bilgi veren AK Parti İlçe Başkanı Kırbıyık, “Ankara’da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ihaleye 6 firmanın teklif verdiği ve 240 milyon artı KDV’ye ihale edildiği bilmekteyiz. İhalenin sonuçlanmasının ardından yer teslimi yapılıp çalışmalara başlanacak ve 700 gün içerisinde proje tamamlanacak. Bölge çiftçisi için çok büyük bir önem arz eden sulama kanallarıyla cazibeli bir şekilde 315 bin 540 dekar alan sulanacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın tamamlanıp Afşin ve Elbistan’daki kıraç arazilerin suya kavuşacağını söyledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, yaptıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, "392 bin dekar gibi devasa bir araziyi cazibeli olarak suya kavuşturacak olan Adatepe Barajı'nın suyunu kıraç arazilere taşıyacak kanalların yapımı için 23 Haziran’da ihaleye çıktık.  Ana kanalda dahil olmak üzere tüm şebeke kapalı sistemle olacak. Bu sayede hem su kaybı önlenecek, hem de yüksek kesimlere suyun çıkması sağlanacak. 1. etapta özellikte Cela-İğde Sulaması da yer alıyor. Yani kanallar tamamlanıp, şebekeye su verildiğinde, bu alandaki 55 bin dekarlık bir arazi sulanacak. Adatepe Barajı, su depolama kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük barajlarından bir tanesi ve şuanda doluluk oranı yüzde 70 seviyesinde. Kanalların tamamı tamamlanıp Afşin ve Elbistan’daki kıraç arazilere su verildiğinde, bu bölge ekonomik açıdan çok daha ileride olacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

İhalesi 1995 yılında yapıldı

1995 yılı Şubat ayında inşaatı başlayan Adatepe Barajı'nda 11 Aralık 2013 tarihinden itibaren su tutulmaya başlandı.

Göksun'un 20 kilometre kuzey doğusunda yer alan Adatepe Barajı, Göksun Çayı üzerinde kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olup, 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip.

Barajın gövde dolgu hacmi 5,4 milyon metreküp. Sulama ve Afşin-Elbistan Termik Santralinin D ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyunu sağlamak maksadıyla da inşa edilen Adatepe Barajı ile cazibeli olarak 232 bin 440 dekar ve pompajlı 83 bin 100 dekar olmak üzere, toplam 315 bin 540 dekar sulanacak. Bununla birlikte tamamı pompaj sulaması olan Kalealtı sulamasına su takviyesi yapılarak 77 bin 340 dekar pompaj sulamasının 58 bin 550 dekarı cazibeli sulamaya dönüşecek. Geriye kalan 18 bin 790 dekarın sulanması için terfi yüksekliği ise 189 metreden 85 metreye düşecek. Böylelikle Adatepe Barajı ile sulanacak toplam alan 392 bin 880 dekara ulaşacak.

Adatepe Barajı ayrıca, kurulacak 3,691 MW Kurulu gücündeki HES ile 11,52 GWh yıllık elektrik enerjisi üretim yapılarak 2 milyon TL yıllık gelir elde edilecek. Adatepe Barajı vasıtasıyla yapılacak tarımsal faaliyetlerden dolayı 134 milyon TL yıllık net gelir artışı sağlanacak. Tesis ile sağlanacak istihdam sayısının ise 71 bin 680 kişi olacağı tahmin ediliyor.

 

Editör: Haber Merkezi