Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Oya Birsen, "Ergenlik döneminde asileşen, sürekli aile içinde çatışma içinde olan çocukla inatlaşmayın. Aksi takdirde sorunlar daha fazla içinden çıkılmaz hale gelecektir" uyarısında bulundu.
Psikolog Oya Birsen, Kahramanmaraş Piazza’nın başlattığı "Anne-Baba Destek Programı" kapsamında, Cinemaximum Salon 1’de verdiği ve katılımın ücretsiz olduğu halka açık seminerde, ailelere altın değerinde nasihatlerde bulundu.
Psikolog Birsen, uzun bir yaz tatilinin ardından okula başlayan çocuklarla aile arasındaki iletişimin okul başarısına etkileri ve ergenlik döneminde aile ile çocuk arasında yaşanan çatışmalara dikkati çekti.
Ergenlik döneminde çocuğu olan ailelerin çevrelerine, "Asi, hırçın, evde huysuz, dışarıda sıkılgan, durgun ve dalgın, sorumsuz, kendi başına buyruk, alıngan ve karamsar, kural tanımıyor" yakınmalarında bulunduğunu vurgulayan Psikolog Birsen, "Bu durum ergenlik dönemindeki her çocukta olağandır. Bu dönemde ailelere sabırlı olmak düşüyor. Yapılmaması gereken en önemli şey de inatlaşmamak. İnatlaşırsanız sorunları içinde çıkılmaz hale getirirsiniz. Olgun davranın. Sorunları akılcı yoldan, konuşarak çözümlemeye çalışın" dedi.
OKUL FOBİSİ
Psikolog Birsen, okula yeni başlayan çocuklardaki okul fobisine de dikkati çekerek, "Okul dönemi gelince çocuklar annelerinin güvenli kucağından ve alıştıkları evlerinden uzakta yeni bir hayata başlıyor. Bazı çocuklar için bu başlangıç psikolojik olarak çok sancılı geçebiliyor" dedi.
İlkokul birinci sınıfa başlayan çocukların okul fobisini yenmeleri ve okulda daha başarılı olmaları için neler yapmaları gerektiğine de dikkati çeken Birsen, şunları söyledi:
"Anne babasının ilgisine alışmış olan çocuk, sınıfta da aynı ilgiyi beklediği için hayal kırıklığı yaşayabilir. Çünkü öğretmenin ilgisini sınıftaki diğer çocuklarla paylaşmak zorundadır. Okul öncesi okul ortamı ve öğretmen ilişkileri ile ilgili kendi yaşantılarınızdan örnekler verin. Başlangıçta sizin de yaşadığınız kaygıları onunla paylaşın. Okul ile ilgili negatif konuşmalardan kaçının. Çocuğunuz kreşe ya da okula gitmek istemiyorsa pes etmeyin."
BİR ÖRNEK
Ailelere yaşanmış hikayelerden örneklerde veren Birsen, "Bir çocuk 4 yaşında anaokuluna gitmiş. İlk günlerde ağladığı için çocuğun hazır olmadığını düşünerek ailesi kaydını sildirmiş. 5 yaşında ve 6 yaşında da aynı şekilde okula başlangıçları olmuş ancak aynı nedenden dolayı aile çocuğu okula vermekten vazgeçmiş. Bu bir ailenin yapabileceği en büyük hatadır. Oysa, okul fobisi olan çocuğa karşı asla pes etmeyin" dedi.
Psikolog Oya Birsen, çocukta ödül ve ceza yaklaşımına da değinerek, şunları kaydetti:
"Toplumsal yaşamda kuralların yerleşmesi için ödül ve ceza sistemlerinden yararlanılır. Aile içinde de kullanılabilir. Burada hassas nokta ödülün rüşvete, cezanın da şiddete dönmemesidir. Ceza şiddet olmamalı sevilen bir aktiviteden kısıtlanmak şeklinde uygulanabilir. Cezanın etkinliği için istenmeyen davranıştan hemen sonra verilmesi ve caydırıcılığının olması, kısıtlamanın çocuğu o davranıştan uzak tutabilmesi gerekir" dedi.
Anneler kadar babaların da ilgi gösterdiği gözlenen programın sonunda Psikolog Birsen, izleyicilerin çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunları dinleyerek, yapmaları gerekenleri anlattı.
Editör: Haber Merkezi