“Bir Mahalle Tamamen“  Boşaltılıyor Enerji Bakanı Taner Yıldız: “Riskli köylerin yeri değişecek” 
Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada 2011 yılında meydana gelen heyelan sonrası ve susuzlaştırma çalışmalarının yapıldığı İğdemlik Mahallesinin tamamı 2012 yılında Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından kamulaştırıldı.
EÜAŞ, kamulaştırılan ve parası ödenen İğdemlik Mahallesinin tamamen boşaltması için çalışma başlattı. Afşin Kaymakamlığı, istimlak bedelleri ödenen iğdemdik mahallesinin tamamen boşaltılması için mahalle muhtarlığına yazı gönderdi.

Afşin'de yapılan susuzlaştırma çalışmaları sonucunda, bölgede derinliği 3 metre, çapı ise 15 metreye ulaşan obruklar meydana geldi. Şuanda İğdemlik Mahallesinin boşaltılması için tahliye işlemleri ile ilgili resmi yazı ilgili bakanlıklara ve kurumlara gönderildi. İğdemlik Mahallesinin yanı sıra Alemdar, Karagöz, Çoğulhan ve Kışla Köyü Mahallelerinde istimlak çalışmaları devam ediyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çöllolar Kömür Sahasında yapılan susuzlaştırma çalışmalar hakkında ve kömür sahası alanına giren mahalleler hakkında açıklamalarda bulundu.
Afşin'de yapılan susuzlaştırma çalışmaları sonucunda, civar köylerde büyük obruklar (göçükler) oluşmasının üzerine, Bakan Taner Yıldız, vatandaşları riske atamayacaklarını ve tehlike arz eden köylerin boşaltılacağını söyledi. Yıldız, ayrıca bölgede madencilik çalışmalarının durdurulduğunu ve göçük riski taşıyan köylerin boşaltılması için Bakanlıklara yazı gönderildiğini aktardı. 
Bölgenin obruklar nedeniyle risk altında olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, "Bu obruklar, bize burada bir risk oluşabileceğini söylüyor" diye konuştu.

Çöllolar'da değişik çapta ve derinliklerde çok sayıda obruk meydana geldiğini ifade eden Bakan Yıldız, obrukların oluşma sebebinin de susuzlaştırma çalışmalarından kaynaklandığını belirtti. 
Bölgede madencilik faaliyetlerinin durdurdulduğunu söyleyen Bakan Yıldız, bölge için hayati önem taşıyan, binlerce insanı etkileyecek ve köylerin yer değiştirmesine yol açabilecek kararla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Obrukların çapı 15 metreye, derinliği de 3 metreye ulaşıyor”

 "Afşin-Elbistan sahasında 4,2 milyar ton kömür var. Bu kömürün Türkiye ekonomisine doğru bir şekilde kazandırılması lazım. Orada heyelanın susuzlaştırmayla beraber giderileceği raporlanmıştı
Üniversiteler, uluslar arası danışmanlık firmaları tarafından MTA ve farklı kurumlar böyle bir çalışma yapmıştı. Ama bizler o susuzlaştırma çalışmalarını yaparken toprağın altından suyu çekiyorsunuz. Orada bir kısım obruk dediğimiz göçükler meydana geldi. Bir kısmının çapı 3 metre, bir kısmı 5 metre bir kısmınınki de 15 metre. Derinliği de 1 metre, 3 metre olan var. Bunlar bize bir mesaj veriyor. Burada bir risk oluşabileceğini bize söylüyor. 

Bu yüzden hiçbir vatandaşımızın da hiçbir şekilde zarar görmemesini teminen gerek valiliğimize, gerek AFAD'a, gerek çevre bakanlığımıza ve ilgili bütün bakanlıklara bununla ilgili yazılarımızı gönderdik.”

"Köylerin yer değiştirmesi gerekiyorsa tabii ki değişir”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu yönde alacağı karara ilgili kurum ve kuruluşların uyacağını hatırlatan Bakan Yıldız, "Orada yer değiştirmesi gerekiyorsa köylerimiz tabii ki yer değiştirir. Orada bir kişinin dahi burnunun kanamasına rıza gösteremeyiz" dedi.

Yer değiştirme işlemi ile ilgili olarak hazırlıkların yapılacağının da altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Toprağımı terk etmem diyen vatandaşlarımız olabilir. Ama bize düşen onun toprağa bağlılığını zayıflatmak. Herkes doğduğu, büyüdüğü yeri sever ama biz bilen olarak orada vatandaşımızı riske edemeyiz. Bu yüzden hazırlıklar yapılacak. Risk altındaki köylerin yerleri tabii ki değiştirilecek. Bununla alakalı hangi kurum ve kuruluş varsa Enerji Bakanlığımızın yazısına bu şekli ile uymuş olacaklar. Vatandaşlarımız ümitsizliğe kapılmasınlar. Bunun üstesinden geliriz" dedi.

Yöre Halkı Tedirgin
Afşin-Elbistan Termik Santralinin kömür ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Çöllolar Kömür Sahasında yaşanan risk, yöre halkını ve çalışanları tedirgin etmiş durumda. 
Bölgede çalışan Cuma Tecirli, " İşçiler olarak, halk ve köylüler olarak biz burada acayip bir şekilde tedirginiz. Çalışmak istiyoruz ama bir yandan da obruklar oluşuyor dedi. 
Karagöz Mahallesi Muhtarı Bedir Arslaner de çevre köylerde 5 bin kişi yaşadığını belirterek güvenli ortamda istihdam edinmek istediklerini kaydetti.

İğdemlik Mahallesi Muhtarı Kenan Şahin ise, Köy için boşaltma kararı alındığını belirterek, " Risk altındayız. Ama birden bire köyü boşaltamayız. Devlet, bize yer göstermeli" dedi.

Bölgedeki maden sahasının İşletme Müdürü Şeref Göksu'da susuzlaştırma çalışmalarıyla verim elde edilmediğine işaret ederek su sondajı yapmalarıyla birlikte obrukların oluştuğunu aktardı.
Editör: Haber Merkezi