Afşin’de, Kurban Bayramında kurbanlıkları kesecek bıçakları yetiştirmek için harıl harıl çalışan bıçakçılar, işlerin artmasının mutluluğunu yaşıyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Afşin’deki bıçakçılarda yoğun mesai başladı. Kurbanlarını temin eden vatandaşları bu sefer de bıçakçılarda en keskin bıçağı temin etme telaşı sardı.

Afşin’de vatandaşlar Kurban bayramına sayılı günler kala körelen bıçaklarını biletmek için bıçak bileyici ustalarına akın etmeye başladı.

Farklı ebatlar ve özelliklerdeki bıçaklar vitrinlerde yerini almaya başladı. Kurbanlıklarını eziyet vermeden kesmek için bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar, bıçakçı esnafların da yüzünü güldürdü. Bıçaklar, kurban bıçaklarını kurbanlıklara en az acıyı verecek şekilde keskinleştiriyor.

Kurban Bayramı öncesi yoğunluk yaşandığını söyleyen Bıçakçı Hamit Karakoç, “Her yıl olduğu gibi bu yılda bu günlerde işlerimiz artmaya başladı ve bu bayram gününe kadar devam eder. Bıçaklara yoğun bir talep var. Vatandaşlar bıçağı olanlar bileletmeye, olmayanlarda bıçak almaya geliyor.”dedi.

İyi bıçak nasıl seçilir? Evdeki bıçaklar nasıl bilenir? Hangi bıçak kesim içindir? Büyükbaş ve küçükbaş hayvanları kesmek için hangi bıçak tercih edilmeli? Kurbanı yüzmek için hangi bıçak kullanılmalı? gibi soruları bıçakçı Hamit Karakoç, cevapladı.

Bıçak alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban keserken kullanılacak bıçağın gayet keskin olması gerektiğini ifade eden Karakoç, “Bıçak kurbanı incitmemeli ve tek vuruşta kesilmelidir. Ayrıca vatandaşların kesim bıçağı, yüzme bıçağı ve satır üçlüsünü tercih etmeleri gerekir. Büyükbaş kurban kesim için küçükbaş kurban kesim için kurbanı yüzmek için ve parçalara ayırmak için bıçaklar ve satır tercih edilmeli. Kurbanın rahat kesilmesi rahat yüzülmesi ve kolayca parçalara ayırmak için bunlar tercih edilmeli. Aynı bıçakla kesim yüzme yapılırsa kendimize eziyet etmiş oluruz.” diye konuştu.

Vatandaşlarda kurban sonrasında et doğrarken de dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunan Karakoç, şöyle konuştu:

“Bıçakları hem hayvan eziyet etmeden kesmek, hem de etleri güzel doğramak için keskin olması çok önemlidir. Bizler de bıçakları en uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Çok keskin bıçaklara kurban keserken ve et doğrarken dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bayram günü onlarca kişi kendisini yaraladığı için hastaneye gittiğini görüyoruz. İnşallah bu yıl bütün ülke olarak kazasız belasız huzur içerisinde bir bayram geçiririz.”

Editör: Haber Merkezi