Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 2016 yılında Türkiye'nin en büyük enerji yatırımı olarak görülen 12 milyar dolarlık Afşin-Elbistan kömür santralı projesine yeniden talip olmaya hazırlanıyor.

Afşin-Elbistan bölgesinde yaklaşık 4,5 milyar tonluk linyit kömürünün 8 bin megavatlık güce sahip C,D ve E termik santrallerinin kurulumunu öngören dev enerji yatırımına yabancı ülkelerin ilgisi sürüyor.

Derin Ekonomi Dergisi'nin Aralık sayısında, Körfez fonlarının seyri mercek altına yatırıldı. Söz konusu haberde fonların her türlü kirli propagandaya rağmen Türkiye'de yatırımlarına daha fazla devam ettirdikleri anlatıldı.

Derin Ekonomi Dergisi’nin 2015 yılı son sayısında çıkan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında iki yıl önce yapılan ancak sonuçsuz kalan Afşin kömürüne dayalı 8 bin megawatt gücündeki elektrik santrali projesinin yeniden canlanması söz konusu olduğu belirtildi.

-  2013’te BAE ile 12 milyar dolarlık anlaşma imzalanmışı

2013 Ocak ayında Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren hükümetlerarası anlaşma imzalanmıştı.

Ankara'da düzenlenen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, BAE Enerji Şirketi TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Saif Al-Nuaimi katılmıştı. 

Hükümetlerarası atılan imzaların ardından BEA’nin yatım yapmasını bekleyen Türkiye’ye,  TAQA sözcüsünden,  “TAQA diğer harcama önceliklerine bağlı olarak Afşin-Elbistan’a ilişkin yatırım kararını 2014’e kadar erteledi” şeklinde bir açıklama gelmişti. Ancak bu erteleme hakkında ekonomi kulislerinde Mısır ve Suriye etkisi olarak yorumlanmıştı.

Editör: Haber Merkezi