Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç:

"Batan gemiden üyelerimizi karaya çıkarttık"

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, "Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü ve ERG Elektrik ile görüşmeler yaparak batan gemiden üyelerimizi karaya çıkarttık."dedi.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şubesi, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü'nün işletme hakkının 20 yıllığına ERG Elektrik'e devredilmesi konusundaki gelişmelerle ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi.

Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç,  devir işlemleri devam eden Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür sahasının İşletme hakkının ERG Elektrik AŞ devredilmesi durumunda işçilerin kurum içinde tayin hakkının alındığını ifade ederek santral işçilerinin rahat olması gerektiğini söyledi.

Tes-İş Afşin Şubesi Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Santralde çalışan işçiler hakkında kafa bulandıran, spekülasyona neden olan dedikodular ve söylentiler ortaya çıktığını belirterek, bilgi kirliğini ortadan kaldırmak için basın toplantısı düzenlediğini kaydetti.

-"Yıl başından önce, devir süreci tamamlanacak"

Devir süreci hakkında bilgi veren Tes-İş Afşin Şube Başkanı Kılıç, "Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve AEL İşletme Müdürlüğü 1994 yılında ERG Elektrik'e ihale edildi ve daha sonra kamu zararı olduğu öne sürülerek bir takım davalar açıldı. Yargı süreci sona ermesinin ardından 2009 yılında Danıştay onayından geçti ve hukuk süreci tamamlandı. Santral, kömür sahasıyla birlikte mahkeme kararıyla birlikte 20 yıllığına ERG Elektrik'e işletilmesi için devredildi.  Bunun daha ötesi yok. Şuanda devir komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Bundan sonraki süreçte ERG Elektrik AŞ'nin bu işletmeyi almıyorum deme şansı yok. Şuanda son aşamaya gelindi ve 1 Ekim 2015 itibariyle devir süreci tamamlanabilir. Ama bir takım aksaklıklar olması halinde yılbaşından önce devir süreci kesinlikle tamamlanacak." dedi.

Göreve geldikleri günden buyana santral işçilerin hakkını korumak için mücadele verdiklerini söyleyen Kılıç, "Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü ve ERG Elektrik ile görüşmeler yaptık. Görüşmelerimizde Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür sahasının İşletme hakkının ERG Elektrik AŞ devredilmesi durumunda 'Santral işçilerimiz istedikleri takdirde alıcı firmaya geçer, fakat istemezse kurum içinde tayin hakkı alır.' hakkını elde etmek için mücadele verdik. Sonuç olarak 20 günlük görüşmelerimizin sonucunda bakanlığımızın da onayı ile EÜAŞ Genel Müdürlüğü bize komisyon kararıyla istediğimiz belgeyi verdi. Bu durumda işletme ERG Elektrik'e devredilirse işçilerimiz isterlerse firmayla çalışacak, istemezlerse kurum içinde tayin edilecek. Tes-İş Afşin Şubesi olarak biz yapmamız gereken görevimizi yaptık ve işçilerimizin hakkını koruduk." açıklamasında bulundu.

EÜAŞ tarafından, Türkiye'de 20 yıldır termik santrallerin özelleştirildiğini vurgulayan Kılıç, " EÜAŞ, termik santrallerini özelleştiriyor. Şuanda EÜAŞ'ın elinde Afşin-Elbistan B Termik ve Çanakkale Çan Termik santrali kaldı. Bundan önce özelleşen diğer termik santrallerinde kurum içi tayin hakkı alamadı. Yatağan Termik Santralindeki işçiler 450 gün boyunca direnmesine rağmen içiler Bereket Enerji'ye devredildi.  Tes-İş Afşin Şubesi olarak mücadele ettik ve batan gemiden üyelerimizi karaya çıkarttık. Bu süreçten sonra isteyen arkadaşlarımız firmaya geçer, firmaya geçmek istemeyen arkadaşlarımız Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü bünyesindeki kurumlar içinde çalışmaya devam edecek. ERG Elektrik AŞ işletme hakkını eline aldığı zaman bölgedeki kalifiye elemanları bünyesinde istihdam edecek. Bu konuda işçilerimiz başkalarından duydukları söylentilere itibar etmesin ve sendikasına güvensin. "diye konuştu.

210 bin işçiyi kapsayan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü hakkında da bilgi veren Kılıç, " TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında yürütülen müzakereler sonucunda, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanarak, çerçeve protokolü imzalandı. Ücret zammı olarak 2015'in birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık dönem için yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11,3 oranında artış yapıldı. Yılda bir defa olmak üzere, tüm işçilere denge ödeneği olarak 500 Türk Lirası ödeme yapılacak. Şuanda Kamu İşverenler Sendikası ile Tes-İş Genel Merkezimiz arasında görüşmelerimiz devam etmekte. Çalışanlarımız arasında kıdem ve yaptıkları işlere göre ücret dengesizliği söz konusu. Tes-İş Sendikası olarak bu dengesizliği düzeltmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle girişimlerimizde ayrıca devam ediyor." şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

 

 

Editör: Haber Merkezi