Başkan Kılıç, tayin için dilekçe vermeyenlerin ya da Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde istihdam edilmek isteyenlerle ilgili bilgi kirliliği yaşandığına dikkati çekti.

Devredilen işletmelerdeki personellere, EÜAŞ bünyesindeki 18 işletmeye tayin hakkı tanındığını hatırlatan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, “Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin devrinden sonra bu işyerlerinde çalışan işçi arkadaşlarımızın tayinleri ile ilgili son bir haftada sosyal medyadan ve yerel basından açıklamalar yapılıyor. EÜAŞ İnsan Kaynakları Daire Başkanı ile yapılan telefon görüşmeleri sosyal medyada paylaşılıyor, bu konunun özünden uzak basın açıklamaları yapılıyor, bu açıklamalarındaki durum çalışan arkadaşlarımız da kafa karışıklığını netleştireceği yerde daha da karmaşık hale getiriliyor. Bu soruların cevabını bulmak için işçi arkadaşlarımız tekrar dönüp bize soruyorlar. Biz de arkadaşlarımızın kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermek için bu açıklamayı yapıyoruz” dedi.

25 yıl önce başlayan devir sürecinde kamu personelinin mağdur olmaması için EÜAŞ’la yaptıkları görüşmeler sonucunda kurumu içi tayin hakkını elde ettiklerini hatırlatan Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, şunları söyledi:

“Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin, kömür sahası ve tüm varlıkları ile birlikte işletme hakkı 1994 yılında Erg-Verbund ortaklığına 20 yıllığına verildi. Uzun bir mahkeme süreci sonunda karar kesinleşti ve Erg-Verbund ortaklığı bu işletme hakkını Çelikler Holding A.Ş. firmasına devretti. Çelikler A.Ş. geldi EÜAŞ Afşin-Elbistan A Termik Santrali, Linyit İşletmeleri ve sosyal tesisleri devraldı. Bizleri asıl ilgilendiren durum bu işyerlerinde çalışan işçi arkadaşlarımızın ne olacağı idi. Biz Tes-İş Sendikası olarak bu konuyu EÜAŞ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile defalarca konuştuk ve bir karara bağladık. Bu devirde biz Tes-İş Sendikası olarak 2015 yılında EÜAŞ ile yaptığımız görüşmeler sonucunda işçi personel için kurum içi tayin hakkı aldık. Şimdi bu sözleşmeye dayanarak bizim arkadaşlarımızın kurum içi EÜAŞ Genel Müdürlüğü işyerlerine tayin hakkımız var. Kurum da bu sözleşmeye uyarak burada çalışan arkadaşlarımızı EÜAŞ bünyesinde ihtiyacı olan işletme müdürlüklerine tayin etmek istiyor.”

Yaklaşık 4 aydır ücretli izinde bulunan personellerin kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Kılıç, “5 Nisan 2019 günü Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Linyit İşletmeleri Koordinasyon Müdürlüklerine bir yazı göndererek çalışan personelin listede belirtilen 18 işletme müdürlüklerinden üç yeri tercih etmeleri şartı ile üç tercihin birisine tayinlerinin yapılacak bildiriliyor. Gelinen noktada ise, işçi arkadaşlarımız kafasındaki birçok sorunun cevabını net olarak EÜAŞ Genel Müdürlüğü yetkililerinden veya kendisini temsil eden sendikasından almak istiyor. Bu da en doğal haklarıdır. İşçi arkadaşlarımızın sendikalarının haricinde söylenen konuşulan kulaktan dolma bu konuyla ilgisi bilgisi olmayan şahısların açıklamalarına itibar etmemelerini istiyoruz. İşçi arkadaşlarımızı bilgilendirmek sendika olarak bizlerin görevidir ve en doğru bilgiyi de sendikamızdan alırsınız” şeklinde konuştu.

Tayin sürecinin 2 etaptan oluşacağını vurgulayan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, “Dışarıya gidenler haricinde kalan ve B Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü tercih eden arkadaşlarımız da B Termik Santrali İşletme Müdürlüğüne geçirilecek” dedi.

Tayin dilekçesi vermeyen ya da B Termik Santrali’nde kalmak isteyen personellerin işlemlerinin zaman alacağını da sözlerine ekleyen Başkan Kılıç, “Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinde çalışan personellerden, EÜAŞ Genel Müdürlüğüne bağlı 18 işletme müdürlüklerinden üç tercih yapması istendi. Bu tayin işinin birinci etabında Afşin-Elbistan B Termik Santrali dışında 17 işletme müdürlükleri içinden tercihleri yapılan 3 işletmenin birisine tayin yapılacaktır. Bu işin ikinci etabında dışarıya gidecek personelin dışında kalan sayı tekrar gözden geçirilecek, bu durumda B Termik Santrali’nden de tayin isteyen arkadaşlarında önleri açıldı. Onlar da dışarıya tayin edilerek A Termik Santrali ve Linyit İşletmesinden gelecek arkadaşlara yer açılacak.

Emekli olmayı hak eden arkadaşlar tayin edilmeyecek. Bu arkadaşlar ya emekli olacak ya da bir müddet mevcut durumları devam edecektir. Emekliliği hak eden arkadaşlar haricinde kalan A Termik Santrali İşletme Müdürlüğünde 80 kişi ve linyit işletmelerinde kalan yaklaşık 800 kişi EÜAŞ bünyesinde dağıtılacak. Dışarıya gidenler haricinde kalan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü tercih eden arkadaşlarımız da B termik Santrali İşletme Müdürlüğüne geçirilecek.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi