AKSU TV’de Gündem Özel programına katılan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Afşin’de üretimi gerçekleştirilen lavanta ve diğer aromatik bitkilerle yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Peyzaj çalışmaları için başlatılan lavanta üretimini gelir getiren bir sektöre dönüştürdüklerini ifade eden Belediye Başkanı Güven, “ 15 saksı ve 2 paket ile başladığımız lavanta serüvenimizde geldiğimiz noktada lavanta turizmi, çiftçilerimize gelir elde edebilecekleri bir alan açma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Afşin’in en güçlü yanının toprakları olduğunu belirten Güven, şunları söyledi:

“Afşin, Türkiye’nin dördüncü büyük ovası ve birçok tarım alanında kıraç üretim yapılmakta. Afşin’imizin topraklarını suya kavuşturacak Karakuz Barajının proje ve sulama projesinin ihalesi yapıldı. İnşallah bu yıl içerisinde çalışmalar başlayacak. Kıraç topraklarda üretim yapan çiftçilerimiz arpa ve buğday dışında bir ürün üretemiyor. İnşallah Karakuz Barajının tamamlanmasıyla çiftçilerimiz sulu tarıma kavuşacak ve ilçemiz tam anlamıyla tarım şehri olacak. Çiftçilerimize örnek olması açısından Afşin Belediyesi olarak lavanta ve aromatik bitki üretimini üstlendik. Şuanda Türkiye’nin en büyük lavanta yağı üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. İlçemizde 380 dönümlük arazide lavanta tarlası oluşturduk. Destinasyon ünitemizi kurduk ve elde ettiğimiz hasadı yağa dönüştürüyoruz. Lavanta turizmi için fotoğraf platomuzu oluşturduk.  Şuanda 3 mahallede çiftçilerimizde lavanta üretimine başladı. Kozmetik alanına da Efsus markası adı altında girdik ve ilçemizde üretilen lavantalardan birçok ürün elde ediliyor.

“66 mahallede çalışmalarımız devam ediyor”

Afşin’in şehir ishale hattının değiştirilmesiyle sağlıklı suya kavuştu. Yaz aylarında su sıkıntı yaşanıyor. Bu da içme suyunun vatandaşlarımız tarafından sulama suyu olarak kullanmasından kaynaklanıyor. Büyükşehir Belediyemiz Akdere İçme Suyu Projesi için yeni bir yüklenici firmaya işi verdi. Akdere İçme Suyu Projesinin tamamlanmasıyla ilçemizin suyla alakalı herhangi bir sorunu kalmayacak. Üst yapı çalışmalarımızda devam ediyor.  Doğalgaz ve diğer altyapı çalışmaları nedeniyle bozulan yollarımıza yeni bir katman uygulayarak tamamlamayı istiyoruz.  66 mahallemizde sathi kaplama ve sıcak asfalt çalışmalarımız devam ediyor. Pandemi nedeniyle 2-3 aylık bir kaybımız var fakat fazla mesai yaparak bu açığı kapatmayı hedefliyoruz. Arıtaş, Çobanbeyli ve Altunelma mahallelerimizde bu yıl için planladığımız çalışmaları tamamladık. Güney mahallelerimizde planladığımız çalışmaları tamamlayacağız. Hazırlıklarımızı yapıyoruz.  İlçe merkezinde yeni yerleşime açılan, imar uygulaması yaptığımız alanlar var. Yeni yapılaşmalar için çalışmalarımız devam ediyor.  Yağmur, kar ininceye kadar bu çalışmalar devam edecek.

“Yediler İş Merkezi yıkılacak”

Afşin’in eski şadırvanını yeniden ayağa kaldıracağız. Geçmişte çarşımızın merkezi konumunda olan şadırvanda daha sonra farklı faaliyetlerde bulunulmuş. Buraya yeniden şadırvan sistemini oluşturduk. Meydan çalışması için blok mermerlerden oluşacak havuz sistemini kurduk. Lavanta ağırlıklı peyzaj çalışmalarımızla da ilçemize yakışır bir şadırvanı halkımızın hizmetine sunacağız. İnşallah sonbaharda tamamen bitirerek halkımızın hizmetine sunacağız.

Afşin’e 35 yıl önce yapılan Yediler İş Merkezi harabe olmuş durumda. Burası atıl durumda olmasından dolayı halkımızın da rahatsız olduğu bir yapı, pasaj halinde. Burayla ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarımız başladı. İnşallah burayı yıkarak farklı bir projeyle her işyerinin cepheye bakacağı bir şekilde yeni sokaklarla 4 bloktan oluşan bir dönüşüm sağlanacak. Bu dönüşümü yaparken de mal sahiplerine ekonomik olarak çok yük getirmeden yapmak istiyoruz.

Afşin Belediyesi hizmet binasında bulunan nikah dairemiz Atatürk Parkı’nda bulunan bu özel mekana aldık. Afşinli gençlerimizin evliliğe ilk adımını attığı anların çok özel olmasını istedik. Belediye imkanlarımız ölçüsünde bu evlendirme dairesini hizmete kazandırdık. Atatürk Parkı içerisinde bulunan bu binayı merhum belediye başkanımız Ergün Ertekin tarafından hizmete kazandırmıştı. Belediye başkanımızın adını yaşatmak üzere buraya Ergün Ertekin Nikah Dairesi adını verdik.

Mülkiyeti belediyemize geçmiş tüm yeşil alanlarda çalışmalarımızı yaptık. Birçok mahallemize park kazandırdık. Tanır Ayrandede Parkımızda sert zemin ve bina çalışmaları bitti. Bitkilendirme aşamasına geldik.

2020 yılı içerisinde Afşin Belediyesine rekreasyon alanı olarak tahsis edilen 235 dönümlük  fidanlık arazisinde çalışmalarımıza başlayıp etap etap tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah bu alanı AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal ve milletvekillerimizin destekleriyle oluşturacağız. Bu alanda ilçemize yeni bir belediye hizmet binası kazandırmak istiyoruz. Yeşil etiket almaya aday bir bina projesi çalışıyoruz. İnşaat çalışmalarına önümüzdeki yıllarda başlayacağız.

“Eshab-ı Kehf bizim manevi mirasımız”

İlçemizde bulunan Eshab-ı Kehf’in yaşatılmasına her şeyden çok önem veriyoruz. Buraya yapılan her hizmet ilçemize bereket olarak dönüyor. Eshab-ı Kehf’in Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesinin ardından ziyaretçi sayımızda bir artış oldu. Belediyemizin ve milletvekillerimizin çabasıyla bu manevi mirasımızı UNESCO kalıcı listesine alınması için çabamız var.  

Güven, pandemi sürecinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi