Rabia Parkında oluşturulan lavanta fotoğraf platosunda öğrencileri ağırlayan Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, ilçede gerçekleştirilen lavanta faaliyetleriyle alakalı bilgi vererek, 100 bin adet lavantanın toprakla buluşturacaklarını söyledi.

Afşin’i lavanta ve aromatik bitki üretim merkezi halinde getirmek istediklerini ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven,  “Afşin’de lavanta çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl içerisinde 100 adet lavanta fidesini toprakla buluşturuyoruz. Özellikle Sevin Mahallesi yolu üzerinde bulunan lavanta uygulama alanında ve Rabia Parkımızda geçtiğimiz yaz hazırladığımız fotoğraf platomuzda bulunan lavantaları sıklaştırıyoruz. Bugün fen lisesinden öğrencilerimizi misafir ettik. Öğrencilerimiz yoğun bir şekilde ders çalışıyor, sınavlarına hazırlanıyor. Stres atmaları için, doğayla iç içe olmaları için burada misafir ettik. Afşin’de yapılan lavanta çalışmalarıyla alakalı bilgi vererek birlikte lavanta ektik. “ dedi.

Lavantanın çiftçiler için alternatif ürün haline geldiğini belirten Belediye Başkanı Güven, “Afşin’de lavanta maceramız 8 yıl önce başladı. Peyzaj için başlattığımız çalışmada şimdi çiftçilerimiz alternatif ürün olarak lavanta yetiştiriyor. 6 mahallemizde lavanta ekimi yapıldı. Bizim 380 dekarlık arazimizde lavanta üretimimiz devam ediyor. 2020 yılında 80 bin, 2021 yılında ise 100 bin lavantayı toprakla buluşturuyoruz. 2 mahallemizde de Nisan ayı içerisinde dikim çalışmaları tamamlanacak. Lavantayı, Afşin çiftçisinin zirai anlamda önemli bir gelir elde edeceği alternatif ürün haline getirmeye çok yaklaştık. Lavanta üretimi yapan çiftçilerimizin ürünleri belediye olarak yağa dönüştürerek, satışlarında da yardımcı oluyoruz." diye konuştu.

Tarım alanında elde edilen katma değeri yüksek ürünlerle yerel kalkınmayı sağlamış bir Afşin’e 5 yıl içerisinde kavuşmayı istediklerine değinen Güven, “İlçemiz için güzel gelişmeler oluyor. Geçtiğimiz hafta tur firmalarını ilçemizde misafir ettik. İnşallah yakın bölgemizde yaşan vatandaşlarımız lavanta turizmi için Afşin’e gelecek. Haziran ayından itibaren lavanta turizmi başlayacak. Afşin, lavanta konusunda insanların hafızasında yer ederse bir turizm akımının başlayacağına inanıyoruz. Bunun müjdesini de halkımıza vermek istiyorum. Bu turlar Afşin esnafına da katkıda bulunacak.” açıklamasında bulundu.

Yerel kalkınmaya öncü olacak bir sektöre adım attıklarını ifade eden Güven, Türkiye’nin lavanta yağı ihtiyacını karşılayacak miktarın yüzde 70’ine ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Yapmış olduğumuz araştırmada Türkiye’nin lavanta yağı ihtiyacı 250 bin dekar gibi bir alandan karşılanıyor. Türkiye genelinde ise şuanda 11 bin dekarlık bir arazide üretim yapılıyor. Afşin olarak, çiftçilerimiz ile birlikte 100 bin dekarlık alanda lavanta üretimi yapmayı hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Afşin’de ekim yapılmayan verimsiz arazilerde lavantalar ile desteklemek istiyoruz. Lavanta dışında aromatik gül çalışmalarımız var ve geçtiğimiz yıl Karagöz Mahallemizdeki bir örnek çiftçimiz gül ekimini yaptı. Ayrıca aromatik bitkiler çalışmamız kapsamında bilye kekik üretimimiz başlayacak. Bu ürünlerde satın alma garantisiyle belirlediğimiz örnek çiftçilerimizin tarlalarında yetiştirilecek.”

Editör: Haber Merkezi