Afşin’de 15. Yüzyılda dönemin taş ustaları tarafından yapılan tarihi Ömer Ağa Konağında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Afşin’in tarihini genç nesillere aktarılmasında önemli bir kaynak sağlayacak tarihi yapının, bölgenin kültürel zenginliklerinin sergileneceği müzeye dönüştürüldüğünü aktaran Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Afşin’in hafızasını oluşturmak için yola çıktıklarını söyledi.

Afşin’in eski yaşanmışlıklarını tarihi konakta sergileneceğini aktaran Başkan Güven, “Ömer Ağa Konağı koruma altına alınan eserimizdir.  Atıl durumdaki konağın hizmete kazandırılması için projelendirdik. Hazırlattığımız proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Kurulu'nun onayından sonra çalışmalara başladık ve çok şükür güzel bir eser ortaya çıktı. Bazı kaynaklara göre Ömer Ağa, sanat tarihçileri tarafından 750 yıllık bir konak olduğu söyleniyor. Ecdadın ince zevkini yansıtan süslemeler kullanılmış. Ecdadımızın 750 yıllık ince zevkini burada hemşerilerimize sunmaktan onur duyuyoruz. Afşin evi ve müzesi olarak kullanılacak, Afşin’in eski yaşanmışlıklarını burada hemşerilerimiz görme imkânı bulacak.

Burada olağanüstü süsleme sanatı var. Bunların tamamı nakış nakış işlenmiş.  Restorasyonda da bizim en çok arzu ettiğimiz konu orijinalinin bozulmamasıydı.  Buranın restorasyonu bittiğinde insanlarımız çok mutlu oldu ve geçmişte dedelerinden ne varsa bize bağışladılar. Burada gördüğünüz eskiye ait sergilerin ve eserlerin, yüzde 98’i vatandaşlarımız tarafından bağışlandı ve devamda ediyor. Asrın ozanı Aşık Mahsuni Şerif ve Hayati Vasfi Taşyürek, Afşin’de yetişmiş değerlerimiz. Burayı genç nesillerimize tanıtılması ve gösterilmesini istiyoruz. Burada böyle bir canlandırma yaptık umarım hoş olmuştur. Afşin evi,  Afşin’in hafızası gibi olacaktır. Vatandaşlarımız şehrin geçmişteki yaşantısını görme fırsatına sahip olacaklar. Belediye olarak sadece yol, kaldırım çalışmaları ile uğraşmıyoruz. Şehrin tarihine sahip çıkıyoruz, sosyal alanlar inşa ediyoruz. Kısacası Belediye olarak Afşin’e sahip çıkmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi