Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Türkiye Seyahat Acentaları Birliği temsilcilerini Kahramanmaraş’ta ağırladı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin saklı kentlerinden birisi olduğunu söyledi.

Eshab-ı Kehf'in  Afşin'de bulunduğunu söyleyen Erkoç, "Kahramanmaraş'ta bir çok değerimiz var. Bunlardan en önemlisi hem tarih hem de dini açıdan Eshab-ı Kehf. Eshab-ı Kehf Afşin bölgemizde. Bilimsel olarak da Eshab-ı Kehf ispatlanmış çünkü Eshab-ı Kehf olduğu bölgemizde isimler o mübareğin isimleri binlerce yıldan bu yana yaşatılmakta. Çocuklarına o isimleri vurarak o mübarekler yaşatılmış ve şehrin altında o döneme ait tarihi eserler var. O medeniyetin orda yaşadığı bilimsel olarak ispatlanmış. Kahramanmaraş bu yönüyle de çok önemli. Hem bizim medeniyetimiz hem de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olması sebebiyle Roma dönemine ait tarihi eserler var. Mozaikler var ve mozaikleri yerinde sergiliyoruz. Bu geç Roma dönemini erken Roma dönemine ait bir bölge. Şuan burada kazı çalışmaları devam etmekte. Bir kısım ortaya çıktı bir kısmı İlerdeki günlerde turizmin hizmetine açılacak.1500 dönüm alan. Yerin altında aslında bir şehir var. Bunu da ortaya çıkarıyoruz. Bu da çok ilgi çeleceği inancındayız.”açıklamasında bulundu.

Cennet Ülkemizin Saklı Köşesi

Başkan Erkoç, Kahramanmaraş’ın deniz seviyesinden 150 ila 3 bin metre yüksekliğinde bir yerleşime sahip olduğunu ifade ederek, iklim bakımından da önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Kahramanmaraş ülkemizin saklı kentlerinden bir tanesi. Doğal güzellikleri, bitki örtüsü, iklimi, tarihi ve kültürel eserleriyle herkesin görmesi gereken bir yerdir. Adeta Cennet ülkemizin saklı bir köşesidir Kahramanmaraş. Bu güzelliklerimizi sizlerle beraber tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya tanıtacağız.

Kahramanmaraş’ımız deniz seviyesinden 150 metre yükseklikten başlar, 3 bin metreye kadar çıkan bir coğrafyaya sahiptir. İklimlerin geçiş bölgesi olup, Doğu Akdeniz şehriyiz. Bitki örtüsü bakımından çok güçlü bir bitki örtümüz var. Doğu Karadeniz bitki örtüsünü burada görebiliriz. Sedir ormanları köknar ormanları gibi muhteşem alanlarımız var. Şehrimizi batı bölgesinde Andırın, Göksun Kahramanmaraş arasında muhteşem bir bitki örtüsü var. o bölgede insanları helikopterle gezdirseniz Doğu Karadeniz bölgesine geldiklerini sanırlar. Nehirler, akarsular çok mükemmel ve Türkiye’de GAP’tan sonra en çok su kaynağı olan bölge Kahramanmaraş’ımız. Büyük barajlarla adeta deniz görüntüsü olmakta, Keban Barajı’ndan sonraki en büyük barajlarda bizim bölgemizdeki barajlar.

Fındık bahçelerimiz var, fıstık bahçelerimiz var insanlar gördüklerinde hayret ediyorlar. Aynı zamanda çok çeşitli meyve bahçelerinin yanı sıra narenciye bahçelerini de Kahramanmaraş’ta görmeniz mümkündür.

Bitkisi örtüsünün zenginliği, verimli ovaları ile gastronomi alanında da Kahramanmaraş çok güçlü” diye konuşarak Kahramanmaraş’ın kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptığından dolayı çok zengin bir mutfak kültürü olduğunu söyledi.

Restorasyonlarımız Devam Ediyor

İl genelinde restorasyon çalışmaları yaptıklarına işaret eden Başkan Erkoç sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehrimizin tarihi yerlerini restore ediyoruz. Çarşıları, demirciler çarşısını, mahallelerdeki konakları İstanbul’daki Sultan Ahmet gibi, Ankara’daki Hacı Bayram Veli gibi buralarda da büyük bir restorasyon devam ediyor. Yılsonu itibariyle büyük bir kısmı tamamlanmış olacak. Çok eski tarihi eserler var. Camiler başta olmak üzere. Büyük oranlarda restorasyonları tamamlandı. Yavuz Sultan Selimin Annesi adına yapılan bir cami var ve anneannesinin olduğu bir mezarlık var. Bunun gibi birçok Kahramanmaraş’ta inanç turizmiyle sahada mezarları var. Malik Bin Ejder Hazretleri başta olmak üzere.

Müzeler Kuruyoruz

Turizmin önemli ayaklarından birisinin de müzeler olduğuna dikkat çeken Başkan Erkoç: “Bizde gittiğimiz yelerde en önce dikkatimizi çeken müzeler en önemli dikkatimizi çeken olaylar.

Müzeler konusunda Kahramanmaraş istiklal mücadelemizin Cumhuriyetimizin kuruluşunda çok öncü bir şehir. Bundan yüzyıl önce İşgalci ülkeler Gaziantep ve Şanlıurfa’yı 12 Şubat 1920’de büyük bir savaşla Fransız ordusunu Kahramanmaraş büyük bir yenilgiye uğrattı. Dünyanın en güçlü ordularından bir tanesi burada bozguna uğrar ve Gaziantep ve Şanlıurfa da kurtulur. Bu istiklal mücadelemizin meşalesini ateşleyen bir savaş. Cumhuriyetimizin ilk destanı Kahramanmaraş’ta yazılmıştır. Osmanlının son destanı Cumhuriyetin ilk destanı o zaman Kuvayı Milliye büyük bir şef gelmiş ve 23 Nisan 1920’de hemen akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanarak milli mücadele kararı almış. Maraş zaferinden dolayı. Tabi bu çok önemli. Bizim bugünkü ruhumuzun temelinde 12 Şubat 1920’de Kahramanmaraş’taki ruh, Çanakkale’de ki ruh bu çok önemli ve bunları anlatan panorama müzesi yaptık ve şimdi dondurma müzesi yapacağız. Belçika da, Brüksel’de görmüşsünüzdür çikolata müzesi var ve 10 binler ziyaret etmekte. Burada dondurmanın ana vatanı. Yılsonuna kadar müzeyi bizde bitireceğiz. Yeni bir müze ve bazı mozaiklerimiz var. Bunlar merkezimizde değil ama dışarıdan gelen mozaiklerle onlarla ilgilide mozaik müzesi oluşturacağız. Müzeler çok önemli. Daha ötesi Kahramanmaraş Osmanlıdan bu yana edebiyat, sanatla ilgilenen insanları yetiştiren bir bölge. Üstatların memleketi. Sümbülzade Vehbi Efendi var en önemli şairlerden bir tanesi. Üstad Necip Fazıl başta olmak üzere Erdem Beyazıt, Aşık Mahsuni Şerif ve Abdurrahim Karakoç hepsi Kahramanmaraşlıdır.

Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kahramanmaraş Kurtuluş Panorama Müzesi’ni açtık. Kurtuluşu anlatan çok güzel bir Panorama müzesi yaptık. Dondurma Müzesi yapacağız ve dondurmanın işleme ve gelişim sürecini anlatacağız.

Bunun yanı sıra Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük edebiyat müzesi olacak. Tarihi bir mekanda restorasyon kısmını bitirdik, şimdi de müze kısmının düzenlemesine başladık. 4-5 aya kalmaz onun düzenlemesini de bitiririz. Şimdi bir de Etnoğrafya Müzesi planlıyoruz. Mozaik Müzesi hem kapalı hem de açık olacak şekilde Kültür Bakanlığı açık ören alanı olarak Namık Kemal bölgesinde yapmakta. Bu müzelerimizin yapılması ile müze sayımız artacak ve gelecek turistler için de gezilecek bir yol haritası olacak” dedi.

Kayak Merkezi Yaptık

Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları projelerle kent ekonomisine katkı sağlamaya gayret ettiklerini ifade eden Başkan Erkoç: “Bizde gecemizi gündüzümüze katarak Kahramanmaraş’ımıza hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Kahramanmaraş’ımızı en yaşanabilir en güzel hale getirme gayretindeyiz hamdolsun.

Bir kayak merkezi yaptık. Bu yıl 700 bin kişi ziyaret etti. Özellikle Çukurova, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa’dan misafirlerimiz geldi, bölgenin ilgi kaynağı haline geldi. Türkiye'de de en çok kar olan merkezlerden bir tanesiydi burası. Kış sporları konusunda da çok iddialıyız. Şimdi özel otellerden yoğun talep gelmekte.Yani burada hem kış turizmine yönelik, hem de yayla turizmine yönelik dağ oteli olacak. Şimdi çok serin şehir merkeziyle 20 derece fark oluyor. O bölgenin arkasında üzüm bağları var. Envayi çeşit üzüm çok lezzetli ve organik hepside. Armut, elma, ceviz bahçeleri var. Yani biz şöyle düşünüyoruz; özellikle gelen misafirlerimizin o mevsimlerde gidip orada üzüm toplamalarını istiyoruz. Burası çok bereketli bir bölge bunu da ön plana çıkartalım.

Sonuç itibariyle Kahramanmaraş gezilmeye görülmeye layık bir yer. Getirdiğiniz insanlar Kahramanmaraş'tan çok mutlu ayrılacak. Fiyatlar ucuz. Geçenler açıklandı Türkiye'nin en ucuz bölgesi Kahramanmaraş'ımız.

Şehrimizin turizmden yeterince pay alabilmesi adına, esnaflarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Programın sonunda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği adına Ankara Bölgesel Yürütme Başkanı Cevat Engin Şahin, misafirperverliğinden dolayı Başkan Erkoç’a plaket takdim ederek teşekkür etti ve iki gün boyunca Kahramanmaraş’ı gezeceklerini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi