Afşin Ziraat Odası Başkanı İbrahim Emiroğlu, “A Termik Santraline ait filtresiz bacalardan çıkan baca gazları ve yaymış olduğu küller topraklarımızı zehirliyor” dedi.

Emiroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Afşin-Elbistan bölgesindeki 25 km çapındaki tarımsal arazilerin kükürt dioksit kaynaklı hava kirliliğinden etkilendiğini belirterek, “Havaya karışan ağır metaller, asit yağmurlarına neden olarak rüzgar ve yağışlar ile dağılarak toprak ve ekili tarımsal ürünlerin üzerine geliyor. A Termik Santrali filtresiz bacalarından çıkan gaz ve ağır metaller, toprakta birikerek toprak agregat yapısını bozarak bölgemizde ekilen ürünlerden etkili verim alınmasını engellemektedir.” açıklamasında bulundu.

Kükürt dioksit kaynaklı santrallerin çalışması nedeniyle oluşan ağır metaller ve külün topraktaki verimi düşürdüğünü ifade eden Afşin Ziraat Odası Başkanı İbrahim Emiroğlu, “ Çiftçilerimiz birim alandan daha az gelir elde etmekte olup elde edilen ürünlerin kalitesinin düşük olması sebebi ile pazarlama sırasında ürünleri ucuz satılmaktadır.

A Termik Santrali elektrik üretimiyle hava, toprak, su ve insan sağlığına vermiş olduğu zarar ile gündemden düşmeyerek kirliliğinin gölgesinde 37 yılı geride bıraktı.

A termik santrali teknolojisi 1980 yıllara ait olup o günden bugüne hiçbir değişiklik yapılmadan; Filtresiz bir şekilde elektrik üreten hatta resimlerde de görüldüğü üzere çevreye kül ve ağır metaller yayan santral, denetimler esnasında düzgün çalışıyormuş gibi gösterilip denetim sonrasında yine zehir saçmaya devam ediyor.

Tarımsal üretimin her geçen gün daha da zorlaşmasıyla birlikte A termik santralinin vermiş olduğu zarardan dolayı bölge çiftçilerimiz zor durumda kalmaktadır. Çok zor şartlar altında tarımsal üretim yapan çiftçilerimize bir darbede santrallerden geliyor. Enerji ve tarımın aynı anda yürütülerek ve birbirine zarar vermeden sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi