Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kevin Kennedy’i kabul etti.

Görüşmede Kaynak ve Kennedy’nin yanı sıra; AFAD Başkanı M. Halis Bilden, BM Suriye Bölgesel İnsani Koordinatör Vekili Ramesh Rajasingham, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano da hazır bulundu.

Görüşmede il sözü alan Kevin Kennedy şunları söyledi:

“Suriye krizinin neden olduğu durumla ilgili Türkiye’nin bugüne kadar yaptığı ve yapmaya devam ettiği tüm yardımlar paha biçilmezdir. Türkiye’nin katkıları yüzbinlerce canı korumuştur. Ancak Türkiye’nin muazzam çalışmaları uluslararası alanda fazla görünür değildir. Ben şahsen, bulduğum her fırsatta bu çalışmaları dünya kamuoyu ile paylaşmaya özen gösteriyorum.

Suriye’nin kuzeyinde bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanması gereken 100 Bin çocuk bulunmakta. Bu çocukların aşılanması ve yardımların ulaştırılması noktasında sizin desteğinizi istiyoruz”

bj2i9168.jpg

Başbakan Yardımcısı Kaynak ise şunları söyledi:

“Sadece Türk Hükümeti değil, Türk halkı da ülkemizde bulunan Suriyelileri benimsemekte ve onlara elinden geldiğince cömert davranmaktadır. Ancak maalesef Türkiye, Suriye’de akan kanın durması ve Suriyeli mültecilere yardım konusunda uluslararası camiadan yeterli desteği alamamaktadır. Gözden kaçırılan nokta şudur; Suriye’deki mesele sadece Türkiye’nin sorunu değil, insanlığın ortak sorunudur.

Suriye’deki sorunu çözmede Batı, terör örgütlerine destek olmak gibi bazı stratejik hatalar yapmıştır. Suriye sorununun çözümü için öncelikle bir güvenli bölge oluşturulmalıdır. Bakın bunun en güzel örneği; Özgür Suriye Ordusu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonudur. Yaklaşık 2.000 kilometrekarelik bir alan terörden arındırılmıştır. Ve bu alanda DEAŞ gibi insanlık dışı radikal terör örgütleri herhangi bir eylem gerçekleştirememektedir”

Kaynak, BM Genel Sekreter Yardımcısı Kevin Kennedy’den 3 talepte bulunmuştur.

1-         Barışa giden yolda PYD gibi terör örgütlerine asla destek olunmamalıdır.

2-         Bölgede yaşanan iç savaşın bir  mezhep ve inanç savaşına dönüşmesine müsaade edilmemelidir.

3-         Hava operasyonlarına ek olarak; Özgür Suriye Ordusu gibi meşru organizasyonlar desteklenmeli ve birlikte bir kara operasyonu başlatılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi