Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 16 işçinin göçük altında kaldığı, 9’u için arama kurtarma çalışmalarını devam ettiği Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden ocağına gelerek incelemelerde bulundu.

Kaynak, göçükteki son bedene ulaşıncaya kadar çalışmaların devam edeceğini, işçilerin yakınlarının tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını vurguladı. 


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, beraberindeki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ile Şirvan ilçesi Maden köyünde 16 işçinin göçük altında kaldığı, 7’sinin cenazesine ulaşıldığı, 9’u için de arama kurtarma çalışmalarını devam ettiği bakır madeni sahasına gelerek, incelemelerde bulundu. AFAD Koordinasyon TIR’ında yetkililerden brifing alan Kaynak, işçilerin yakınlarıyla da bir araya geldikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Çalışmaların Perşembe gününden itibaren 24 saat esasına göre yapıldığını anlatan Başbakan Yardımcısı Kaynak, “Yaklaşık 1300 kodu ile 1600 kodu aralığında meydana gelmiş. Aslında kısa mesafe gözüküyor ama bu kısa mesafede 300 metrelik rakım farkı olduğunu düşünürseniz bu yamacın ne kadar dik, oluşan kütlenin de ne kadar çok olduğu anlaşılabilecektir. Yaklaşık 400 bin metreküplük bir kütle tahmin ediyoruz. Çalışma yaparken, yukarda serbest hale gelmiş toprakların yeni bir göçük oluşturmaması ya da iş makinalarının çalışmalardan sonra başka göçük olmaması bir kısım teknik tedbirleri gerektiriyor. Bu tedbirler çerçevesinde çalışma 24 saat esasına göre yapılıyor” dedi.

“Arama köpekleri araziyi tarayacak”

Çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını umduklarına dikkat çeken Kaynak, “Umuyoruz kardeşlerimize canlı ulaşabiliriz. Hiç olmazsa onların cansız bedenlerine ulaşarak ailelerine teslim etmek, onların acılarını hafifletmek bizim görevimiz. Yarından itibaren yeni bir gelişme olarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 8 arama kurtarma eğitimi almış köpeklerimiz araziye gelecekler. Yarın erken saatte çalışmalar kısa süre için durdurulacak ve eğitim almış köpeklerimiz bu sahayı yeniden tarayacaklar. Bunun dışında hangi teknolojik imkanlar daha varsa biz arkadaşlarımızla bunları değerlendirdik. Bizim bildiğimiz bütün imkanlar kullanıldı ama hangi başka imkanlar varsa onları da devreye sokacağız. Haritaya göre çok teknik ve ileri düzeyde çalışıldığı anlaşılıyor” diye konuştu.

“Ailelerin tüm ihtiyaçları karşılanacak”
Ailelerin acılarının büyük olduğuna dikkat çeken Kaynak, şunları kaydetti:
“Bu sebeple psikososyal destekler, gıda ve barınma desteği sağlanıyor. Buradan ailelere şunu söylemek isterim, hiçbir şey kaybettiğimiz canları geri getiremez ancak arkada bıraktıklarının her türlü ihtiyacı karşılanacaktır. Önümüzdeki 4-5 gün içerisinde ailelerde ‘Yağmur yağabilir mi, yeni bir heyelan olursa çalışmalar durur mu?’ endişesini göndüm. Meteorolojiden araştırma yaptırdım. Önümüzdeki 4-5 gün içerisinde yağış ihtimali gözükmüyor. Ama bizim kararımız oradaki son bedene ulaşıncaya kadar bu çalışmaların sürmesidir. Son kişinin enkaz altından çıkarılmasını sağlayıncaya kadar hükümet olarak burada olacağız.”

“Haklarından yana kaygıları olmasın”
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kaynak, bir gazetecinin “Göçükte hayatını kaybeden işçilerin sivil şehit statüsüne alınmasına ilişkin ailelerin talebi var. Bu mümkün müdür?” sorusuna, şu yanıtı verdi:
“Ben birazdan ailelerle de buluşacağım. Şurası muhakkak Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlet. Dünyada insani yardımları en fazla yapan devlet. Dünyanın herhangi bir yerinde bir mazlum varsa bunlara el uzatan bir devlet. Herkes kaçarken 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir devlet. Zaten hukukun bu kardeşlerimizin yakınlarına tanıdığı haklar var ancak şurasını garanti ederim ben. Eğer sorumlulardan tahsis edilemezse devletimiz bu ödemeyi yapar, ilgilisinden icra eder. Bundan yana kaygıları olmasın.”


Editör: Haber Merkezi