Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Türkiye depremlere alışık olmalıdır ve bütün yapılarını bu deprem gerçeğine uygun olarak inşa etmelidir." dedi.

Kaynak, Pazarcık Kaymakamlığını ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Adıyaman'da meydana gelen deprem nedeniyle vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Türkiye'de deprem hazırlıkları ve buna uygun yerleşim yerlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kaynak, şunları söyledi:

"Türkiye depremlere alışık olmalıdır ve bütün yapılarını bu deprem gerçeğine uygun olarak inşa etmelidir. Bu hususta hem belediyelerimize hem yerel yönetimlerimize hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, bütün kamu kurumlarımıza iş düşmektedir ama vatandaşımızın kendisine de iş düşmektedir. 1999'daki çok yıkıcı etkisi olan Marmara depreminden sonra hazırlanan deprem yönetmeliği, işin esasında yeni yapı stokumuzun ciddi manada kaliteli olduğunu gösteriyor. Bunun dışında biz Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sismik araştırma kuyuları açtık, devreye soktuk. Deprem ve sonrası için de toplanma merkezleri, acil müdahale merkezleri bunların hepsini oluşturduk. Önemli olan depremden önce binalarımız, şehirlerimizi, hazır hale getirmektir."

- "Yapı stokumuz ciddi manada eski"

Kaynak, Türkiye'nin depremle ilgili bir yandan Japonya, bir yandan Asya, bir yandan da Avrupa ülkeleriyle müşterek birçok çalışma gruplarında önemli görevlerinin bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin her haliyle depreme hazırlanmaya çalıştığını aktaran Kaynak, şöyle devam etti:

"Yapı stokumuz ciddi manada eski. Eski yapı stokunun oluşturduğu hasarlar oluyor. Bugün bu depremin de meydana gelmesi deprem gerçeğini bir kez daha bize hatırlattı. Deprem öldürmez bina öldürür. Binalarımızı depreme uygun yapmalıyız ve depreme uygun yerlerde yapmalıyız. Neredeyse bir ay olacak Ayvacık depremi de deprem bilimcilerin pek alışık olmadığı bir şekilde her gün sarsıntılar devam ediyor. Bugün yine deprem, sarsıntı oldu. Orada yaşayan 8 bin 200 civarında vatandaşımız var. Onlar da tedirginler. Evleri sağlam olanlar da evlerine girmiyorlar. AFAD olarak biz oraya rahat edebilecekleri konteyner yerleşim yerleri kurduk, okullarını yaptık, şimdi camilerinin tespitini yapıyoruz. Kızılayımız aşevi faaliyetinde bulunuyor. Ayvacık'ta da inşallah bir an önce insanlarımızın huzur içerisinde, evlerine geçecekleri ortam oluşur."

Ayvacık'ta, Nisan'da depremden ağır hasar gören binaların yapımını başlatma sözü verdiklerini anlatan Kaynak, "Depremlerin art arda devam etmesi, yer seçimini şu anda mümkün kılmamaktadır. Ayvacık'ın da bir an önce inşallah, bizim yeniden inşa edeceğimiz şartlara kavuşmasını temenni ediyoruz." dedi.

Editör: Haber Merkezi