Afşin’de esnaflık yapan Necati Kızılay, kendi imkanlarıyla yaptığı odun yarma makinesiyle 5 kişinin 1 haftada yaptığı işi, tek başına 2 güne indirdi.

Sonbahar aylarını girmesi ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşları da odun, kömür alma telaşı başladı. Afşin’de kışlık odunlarını baltayla kırmak istemeyen bir vatandaş da kendi odun yarma makinesini tasarladı.

Piyasada odun kırma makineleri olduğunu ancak kendi imkanlarıyla odun yarma makinesini yapmak istediğini söyleyen Necati Kızılay, baltayla odun kırmanın zor olduğunu, böyle bir makine yaparak bu zahmetten kurtulduğunu söyledi.

Baltayla odun kurmanın aşırı zaman ve fazla insan gücü gerektiren bir iş olduğunu ifade eden Kızılay, “ Afşin’de değirmencilik işiyle uğraşıyoruz. Bu aylar bizim en yoğun olduğumuz sezon ve odun mevsimi de en yoğun sezonumuza denk geliyor. Çalışanlarımız ve kendi odunlarımızı kırmak için işten fırsat bulamıyorduk. Her yıl yaklaşık 5 ton odun tüketiyoruz ve bu odunları yarmak için 5 kişiyle 9-10 gün zaman ayırıyorduk. Bu zamanı kazanmak için internette gördüğüm videodan esinlenerek bu makineyi yapmaya karar verdim” dedi.

Odun kırma makinesiyle odun yarma eyleminin çok zevkli bir işe dönüştüğünü anlatan Kızılay, “ Yaptığım makineyle oturduğumuz yerden rahat rahat odunlarımızı kırıyoruz ve hiç yorulmuyoruz. Yaklaşık 5 ton odunu makine sayesinde 2 günde bitirdik. Bu işi balta ile yapmış olsaydık, bir haftadan fazla zamanımızı alırdı” diye konuştu.

Odun kırma makinesinin 300 TL’ye mal olduğunu söyleyen Kızılay, “ Bu makineyi yapmak için elimizde bulunan dinamoyu kullandık fakat piyasa değeri yaklaşık olarak 250 TL. Ayrıca makinenin odunları delmesi ve yarması içinde tornacıda 50 TL’ye özel olarak bir murç yaptırdım.  220 volt ev elektriği ile çalışıyor. Baltayla bölünemeyecek olan budaklı odunları dahi kırabiliyor. Bu tür işlere ilgisi olan diğer vatandaşlar toplamda 300 TL’ye bu makineyi yaptırabilirler” açıklamasında bulundu.

Kızılay, son olarak kendi yaptığı makine için ilerleyen zamanlarda güzel bir tezgah tasarlayarak işi daha da pratikleştirmek istediğini ifade etti.

 

Editör: Haber Merkezi