Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, restorasyon çalışmaları devam eden Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde incelemelerde bulunarak bilgiler aldı.

Beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Kahveci, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı ve diğer ilgililerle birlikte restorasyon çalışmaları devam eden Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde incelemelerde bulunan Bakan Yardımcısı Yayman, müzenin Yedi Güzel Adam’ın adına yakışır olacağını söyledi.

İncelemeler sırasında restorasyon çalışması devam eden binanın eğitim kurumu olarak inşa edilmiş olduğunu ifade eden Başkan Erkoç: “Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi olan bu binamız Amerikan misyonerleri tarafından eğitim kurumu olarak inşa edilmiş. Cumhuriyetin ilanından sonra burası 1933 yılında, şehrimizdeki ilk eğitim kurumu olarak açılmıştır. Daha sonra 1945 yılından 1965 yılına kadar Maraş Lisesi olarak varlığını sürdürmüş ve bu lise şehrimizin önde gelen isimlerini yetiştirmiştir. 1965’te Maraş Lisesinin mevcut binasına taşınmasıyla bu bina Ticaret Meslek Lisesi olarak açılmıştır. Ticaret Meslek Lisesi daha sonra mevcut yeni binaya taşınmasıyla boşaltılmış 1990’lı yıllarda bina tekrar eğitim kurumu olarak açılmış ve binanın bir kısmı Halk Eğitim Merkezi, diğer bir kısmı da Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Âşık Mahzuni Şerif Ticaret Meslek Lisesi/ Anadolu İletişim Meslek Lisesi olarak kullanılmıştır. İki yapı halinde olan binada zemin+3 katlı olmak üzere toplam 4’er katlı olarak inşa edilmiştir. Her iki yapının dış duvarları ince yonu taştan, pencere kenarları kesme taştan inşa edilmiş olup iç bölümler ise bağdadi olarak yapılmıştır. Yapıların zemin merdivenleri parmaklı korkulukları dâhil olmak üzere tümüyle ahşaptan malzemelerle yapılmıştır” diyerek bilgi verdi.

Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek Başkan Erkoç’tan Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin yapımına ilişkin bilgiler alan Kültür Bakan Yardımcısı Yayman, tamamlanması halinde güzel bir eser olacağını ve Yedi Güzel Adam’ın ismine yakışacağını ifade ederek, başta Başkan Erkoç olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi