Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Londra, Paris ne kadar güvenliyse İzmir de o kadar güvenlidir. Birilerinin Türkiye'yi Ortadoğu'nun bir parçası gibi göstermesine, böyle bir algı oluşturmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.  

İzmir'de gerçekleşen ve 31 ülkeden binin üzerinde firma ve 43 ülkeden alım heyetinin katıldığı etkinliğin açılış töreninde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, düzenlendiği dönem itibarıyla fuarın öneminin daha da arttığını dile getirdi.

Bakanlık görevine getirildiği günlerde başlayan gelişmelerin herkesin canını sıktığını ancak bunun bir kriz olarak nitelenemeyeceğini ifade eden Ünal, kendisinden önceki bazı konuşmacıların " Doğu Akdeniz 'de yeni bir soğuk savaş başladığı " yorumlarına da katılmadığını dile getirdi.


Yaşananların aslında 1990'lı yılların devamındaki düşük gerilimli mücadele süreci olarak nitelenebileceğini, hızlı toplumsal değişim süreçlerinin doğal sonuçlarının sürdüğünü anlatan Ünal, şöyle konuştu:

"Londra, Paris ne kadar güvenliyse İzmir de o kadar güvenlidir. Asla buna müsaade etmeyin. Birilerinin Türkiye'yi Ortadoğu'nun bir parçası gibi göstermesine, böyle bir algı oluşturmasına asla müsaade etmeyeceğiz, sizler de buna müsaade etmeyin çünkü turizm bir psikolojinin, algının yönetilmesidir. Türkiye, son derece güvenli bir ülkedir ve misafirperverliğiyle dün olduğu gibi yarın da yoluna devam edecektir."

Bu aşamada Bakanlık olarak tedbir alma konusunda aktif bir çalışma içinde olduklarını aktaran Ünal, Antalya'da sektör temsilcileriyle bir araya gelinmesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun grup toplantısında, "Rusya ve BDT ülkelerine dönük charter seferlerine uygulanan 6 bin dolarlık yakıt desteğinin tüm Avrupa'yı da kapsayacak şekilde genişletileceğini" açıkladığını anımsattı.

Gelecek günlerde yeni destekler de açıklanacağına işaret eden Ünal, şöyle devam etti:

"Yeni bir tanıtım stratejisi ve tanıtım açılımına da ihtiyacımız var. Bunu, sektörle birlikte yapmayı planlıyoruz. Sektörün hızlı bir şekilde kendi içerisinde, daha önceden bugüne kadar düşündüğümüz, sektörü tek bir çatı örgütü altında toplayacak ve kendi fonunu, kendi tanıtımını oluşturacağı bir yapısal düzenlemeye gitmemiz gerekiyor çünkü hem almamız gereken bir çok telafi edici tedbir var hem de bir çok yapısal tedbir var."

"2023 strateji belgemizi güncelleyeceğiz"

Bakan Ünal, insanların seyahat ederken bir duyguyu aradığına dikkati çekerek, Türkiye'yi tanıtırken de hangi duygunun anlatılacağının iyi belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Ünal, "2007'de yaptığımız 2023 strateji belgemizi de en kısa zamanda güncelleyeceğiz ve 4 yıllık bir süre üzerinden yeni bir strateji belgesi hazırlayacağız. Tabii bu belgeyi hazırlarken sektörün de katkılarını almak istiyoruz" diye konuştu. 

İzmir'in kültür ve turizm yatırımlarıyla ilgili çalıştay düzenleme kararı aldıklarını ifade eden Ünal, kentin güçlü bir destinasyon yönetimine sahip olması gerektiğini, bu yönetim etrafında tanıtım stratejisi oluşturulursa THY'nin de sürece ortak olabileceğini dile getirdi.

Sur'daki tarihi camiye terör saldırısı

Bakan Ünal, açılış sonrası bazı stantları ziyaret etti. Diyarbakır standını ziyaretinde yöresel lezzetlerinden tadan Ünal, Sur ilçesindeki Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii'ne yönelik terör saldırısının kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Teröristlerin 6-8 Ekim olayları sırasında da Ziya Gökalp Müzesi'ni yaktığını hatırlatan Ünal, "Diyarbakır'a inşallah en kısa zamanda gelip orada incelemelerde bulunacağız.Diyarbakır, bizim için sırlar ve surlar şehridir, çok özel bir tarih ve medeniyet birikimine sahiptir" dedi. 


Fuar İzmir'in B ve C hollerinde düzenlenen fuar, 13 Aralık'a kadar devam edecek. Bir bölümü sadece profesyonel ziyaretçilere açık organize edilen fuarda Frankfurt, Hindistan, Cenova ve Yunanistan'dan katılımcılar sunum yapacak

Editör: Haber Merkezi