‘Ulaştırma Çalıştayı’ için Kahramanmaraş’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,  Afşin- Sarız yolu ile ilgili projelendirme çalışmalarının devam ettiğini ve Afşin-Elbistan yolu bölünmüş yol olarak yapılacağının müjdesini verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş milletvekilleri Dr. Sıtkı Güvenç, Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, AK Parti Afşin İlçe Başkanı Fevzi Kaynak, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve partililerin katıldığı Ulaştırma Çalıştayı’nda, Kahramanmaraş’ın sorunları görüşüldü.
Bakan Elvan, ulaştırma çalıştayında , Afşin- Sarız yolu ile ilgili projelendirme çalışmalarının devam ettiğini ve Afşin-Elbistan yolu bölünmüş yol olarak yapılacağını söyledi.
“Afşin- Sarız Yolu İle İlgili Projelendirme Çalışmaları Devam Ediyor”
Afşin- Sarız yolu ile ilgili projelendirme çalışmaları devam ettiğini söylen Bakan Elvan, " Afşin- Sarız Yolunun projelendirilmesi bittikten sonra da yolun yapımına devam edeceğiz. Orada keskin bir viraj olunduğu söylendi. Arkadaşlarımız gerekli incelemeleri yapacaklar.” Okul Kavşaklarının olduğu yere üst geçitler yapılması önemli bir konudur. Nerede eksiklikler varsa, bu üst geçitleri yapacağız. Bununla ilgili olarak da arkadaşlara gerekli talimatları verdim.” dedi.
Afşin-Elbistan Yolu Bölünmüş Yol Olarak Yapılacak”
Ulaştırma Çalıştayında, Afşin-Elbistan Yolu’nun 2 kilometrelik kısmını bölünmüş yol olarak yapılacağını ifade eden Bakan Elvan, "Kalan kısmını ise arkadaşlarımız tek yön olarak planlamışlar. Arkadaşlara bu yolun bölünmüş yol olarak yapılması için talimatını verdim. En kısa zamanda Afşin-Elbistan yolunun bölünmüş yol olarak yapılacak." şeklinde konuştu.
İşte Bakan Elvan’ın Kahramanmaraş programından kente aktardıkları:
“Göksun Yolu Projesi Yanlış Olduğu İçin Uzadı”
“Göksun Yolu en çok dile getirilen sorunlardan birisiydi. İşe başlandığında nihai proje hazırlanmamış. Sadece yatay çalışmalarla işe başlanmış. İşe başlandıktan sonra yapılacak yolun güzergahında ciddi tehlikeler var. Tünel açılmadan yolların geçilmesinin mümkün olmadığı görülüyor. Başlangıçta 2 bin 800 metrelik bir tünel belirtiliyor. İşe başlandıktan sonra yaklaşık 8 bin metrelik tünelin yapılmasının gereği ortaya çıkıyor. Neredeyse planlanandan 4 katı daha büyük tünelin yapılması gereği ortaya çıkıyor. Bu nedenle proje süresinde bir uzama meydana geliyor. Bu tünelleri yapmadan, normal yol üzerinden yeni bir yol yapar ve 2013’te ve ya 2014’te Göksun Yolu’nu bitirebilirdik. Biz yaptığımız işi iyi yapmak isteriz, düzgün yapmak isteriz. Bu sebeple ciddi bir uzama söz konusu oldu. Biz sağlıklı bir şekilde yol çalışmasının yapılmasını istiyoruz. Yüklenici firmayı elimizden geldiğince çalıştıracağız. Teknik olarak imkansızlıkların olduğu ortam da önceden bitirmek gibi bit taahhütte bulunmayız. Bizim Kahramanmaraş için yatırım planımız 220 milyon TL iken bu rakamı 400 milyon TL’ye çektik. Dolayısıyla Göksun-Kahramanmaraş Yolu’nu tamamıyla 2015 yılında bitireceğiz. Bunun sözünü ben veriyorum.”
“Kadirli-Andırın-Göksun Yolu’nun 26 Kilometrelik Kısmını Bitirdik”
 “Kadirli-Andırın-Göksun Yolu’na geldiğimizde burada da yaklaşık 53 kilometrelik kısım kaldı. 26 kilometrelik kısmı bitirdik. Burada da çalışmalarımız devam ediyor. Bu yolumuzu da 2016 yılında bitireceğiz. 2016 yılında bu yolun bitmesi için tüm talimatları bizzat ben verdim.”
“Elbistan-Ekinözü Yolu’nun Proje Çalışmaları Hemen Hemen Tamamlandı”
“Elbistan-Ekinözü Yolu’nun proje çalışmaları hemen hemen tamamlandı. Son rötuşlar yapılıyor. Onaylandıktan sonra yatırım programına alacağız ve yatırıma başlayacağız. Bu yolu da yapacağız.”
 “Kısık Yolu’nda Kestirme Yapalım Derken Yolu, Daha da Uzatabiliriz”
“Kısık Yolu için arkadaşlarımız ön bir çalışma yapmışlar. Coğrafi yapı oradan geçişe pek fazla imkan vermiyor. Bazen kestirme yol, normal yoldan daha uzun sürede ulaşılmasına neden olabilir. Ben yine de o yol için çalışılmasının talimatını verdim. Eğer biz Kahramanmaraş’tan Elbistan’a bir buçuk saate ulaşabiliyorsak, yapılacak yol 2 buçuk saatte ulaştıracaksa o yolun yapılmasına gerek yoktur. Eğer uygun bir durum olursa, biz bu yolu yapacağız.”
“Çağlayancerit-Pazarcık Yolu Projesi Bir An Önce Tamamlanacaktır”
“Çağlayancerit-Pazarcık Yolu’nun detay ve düşey çalışmaları yapıldı ama projesi tamamlanmamış. Dolayısıyla projesi tamamlanmış bilgisi doğru değildir. Arkadaşlarıma talimatı verdim. Projeyi bir an önce tamamlamaya çalışacaklar. Biz en geç Nisan 2015’te ihaleye çıkacağız.”
“İllerin Tabelaları Konulurken, En Yakın İllerin Tabelası Konuluyor”
“İllerin tabelaları konulurken, en yakın illerin tabelası konuluyor. Ulaşılabilecek en yakın ilçe ve ya il neresiyse oranın tabelası konuluyor. Dolayısıyla arkadaşlarımızın bize anlattığı husus çerçevesinde biz hareket ediyoruz. Gerekirse Kahramanmaraş ilinin ismini tabelalara konulması için talimatı verdim. O şekilde de çalışma yapılacak. Eksiklikler varsa onları tamamlayacağız. Büyükşehir Belediyesi ile de ortak yapılacak tabela çalışmaları var. Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yapacaklar.”
“Göksun-Elbistan Yolu’nun Çalışmalarına Hemen Başlanacak”
“Göksun-Elbistan Yolu’nu satih kaplama yapılması şartıyla bölünmüş yol yapacağız. Bu yolun çalışmalarına hemen başlayacağız. Programda bölünmüş yol olarak görülmüyor. Ancak trafik yoğunluğu itibariyle 2 binin üzerinde trafik yoğunluğu olan bir yerden bahsediyoruz. Yer yer trafik yoğunluğu 4 bine, 6 bine çıkan yerler var. Dolayısıyla bizim açımızdan öncelik kazanıyor. Çünkü trafik yoğunluğu fazla. Trafik yoğunluğuna da bakalım ve ona göre karar verelim. Eğer Çağlayancerit Yolu gerçekten yaşamsal açıdan önemliyse arkadaşlarımız o bölgede de gereken incelemeleri yapacaklar.”
 “Artık Vatandaşlar Sorunlarını Söyleyebiliyorlar”
“Ben yıllarca illerin ve bölgelerin kalkınmasına yönelik alanlarda çalıştım. Hemen hemen gitmediğim il kalmadı. O bölgeyi nasıl kalkındırabiliriz arayışımız oldu. Oradaki vatandaşlara sorunları sorduğumuz zaman söyleyemezlerdi. Sivil Toplum Kuruluşları’ndan cevap alamıyordum. Bugün, Ticaret Odası Başkanımız, diğer meslek kuruluşları bana rahat rahat sorular sorabiliyorlar. Açıkçası bu da beni memnun ediyor. İlin gelişimine yönelik projeleri ortaya sunuyorlar. Bugün Belediye Başkanlarımız, yurt dışına gidip, çevreye duyarlı, yeşile duyarlı modern kentler gördüklerini söylüyorlar. Kahramanmaraş’ın böyle olmasını istiyoruz diyorlar.”
 “Hızlı Tren Kahramanmaraş’a Gelecek, Hiç Kimse Kaygılanmasın”
“Kahramanmaraş için çok önemli olan, sizlerin çok önemsediğiniz hızlı tren meselesi var. Biz her bir ilimizi denize demir yoluyla ulaşsın istiyoruz. Çünkü taşımacılık faaliyetleri karayolu olarak oldukça pahalı oluyor. Biz taşımacılık faaliyetlerini daha da aşağıya çekmek istiyoruz. Şirketlerimizin, firmalarımızın rekabet gücünü ortaya çıkarmak istiyoruz. Taşımacılık faaliyetlerini düşürmek için demiryolu istiyorsunuz. Rekabet gücünü artırmak için demiryolu istiyorsunuz. Bizim temel hedefimiz budur. Biz tüm bölgelerimizi, doğuyu, batıya, kuzeyi, güneye hızlı tren hatlarıyla bağlamak istiyoruz. 2023 hedefimizi bu şekilde ortaya koymuştuk. İzmir’den çıkan bir trenin Habur'a kadar geleceğini söyledik. Konya, Karaman, Adana, Osmaniye ve bu hat üzerinden Mardin’e, Habur’a kadar ulaşsın istiyoruz. İstanbul’dan herhangi bir ürünü üreten firma hızlı trene yükünü koysun ve Habur’a kadar götürsün istiyoruz. Akdeniz’den ticaret yapmak istiyorsa, Akdeniz’e açılsın istiyoruz. Biz bunu sadece yolcu taşımacılığı olarak düşünmüyoruz. Kamuoyunda hızlı trenlerin yolcu için yapılacağı şeklinde bir algı var. Yolcu da taşıyacağız ama buradaki asıl hedefimiz yolcuyla beraber taşımacılıktır. Bu nedenledir ki bugün biz lojistik merkez yapıyoruz. Biz bunları firmalarımızın rekabet gücünü artırmak için yapıyoruz. Orada ürünleri satmayı hedefleyen stratejik yaklaşımlarımız var. Biz firmalarımızın rekabet gücünü artıralım ve daha çok ihracat yapsınlar, daha çok para kazansınlar diye ülkenin refahı artsın diye istiyoruz. Bu nedenle Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Mardin’e ulaşan hattın bir kısmında çalışmalarımız var. Gaziantep civarında tünel çalışmalarımızı bile başlattık. Hızlı tren ile ilgili kalan kesimlerinde ihalesine çıkacağız. Kahramanmaraş’ı da o hatta bağlayacağız. Dolayısıyla Kahramanmaraş’a hızlı tren gelecek. Bundan kimsenin kaygısı olmasın. Hükümet programında hızlı tren konusunda Kahramanmaraş ismi zikredilmemiş gibi söylentiler geliyor. Biz Hükümet programına sadece ana arterleri koyduk. Her geçecek ili tek tek hükümet programında zikredemeyiz. Bunu söyleyemeyiz. Dolayısıyla Kahramanmaraş Hattı bir ara bağlantı hattıdır. Hızlı treni yapacağız. O hedefimizdir.”
“Bir Başka Hedefimizde Bölünmüş Yollar”
“Bir başka hedefimizde bölünmüş yollardır. Yeni otoyol projelerimiz var. Bunları yap, işler, devret modeli çerçevesinde yapacağız. Hızla hızlı tren altyapısını yapacağız. Kahramanmaraş’taki mevcut demir yolu hattını yeniledik. 50-60 yıllık demir yolu hattını yeniledik. Biz iktidara gelinceye kadar hiçbir hükümet bu demiryollarına elini bile sürmediler. Biraz önce ifade ettim. Bizden önce ulaştırma da yapılan yatırım tutarı 85 milyon TL’dir. Biz bu yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Biz bu yatırımları yaptıkça, bu hizmetleri getirdikçe talebin arttığını görüyorsunuz. Taşımacılık faaliyetlerinin düştüğünü görüyorsunuz. Rekabet güçlerinin arttığını görüyorsunuz. Biz bunu istiyoruz. Güçlü Türkiye’yi istiyoruz. Güçlü Türkiye’yi bu şekilde inşa edebiliriz. Yaptığımız hizmetler istikrarın ürünüdür. Bu iktidara olan güvenin ürünüdür. Devletin vatandaş ile halk ile bütünleşmesinin ürünüdür. Hızlı treni inşallah Kahramanmaraş’a getireceğiz.”
“Kahramanmaraş- Türkoğlu Arasına Bsk Olarak Yol Yapacağız”
“Kahramanmaraş- Türkoğlu arasına BSK olarak yol yapacağız. Türkoğlu’ndan diğer kesimlere de daha sonraki yıllara yapacağız. Göksun-Elbistan Yolu’nu öncelikli olarak düşünüyoruz. Altyapımızı BSK altyapısı olacak şekilde hazırlayacağız. Umarım bu yılda o yola başlayacağız.”  
Çalıştaydan sonra karayoluyla Kahramanmaraş-Göksun bölünmüş yoldaki çalışmaları yerinde inceleyen Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan Yüklenici firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan’dan bilgiler aldı. Yol yapımından çalışan işçilerle de sohbet eden Bakan onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Editör: Haber Merkezi