Afşin Toplum Sağlığı Müdürü Dr. Doğan, "Bağışlanmayan organlar, toprak oluyor"

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), organ bağışına dikkat çekmek için stant açtı. Organ Bağışı Haftası nedeniyle açıklama yapan Afşin Toplum Sağlığı Müdürü Dr. Rüveyda Doğan, organ bağışı konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini belirterek, "bağışlanmayan organlar, toprak oluyor." dedi.
Organ Bağışı Haftası etkinlileri kapsamında Afşin Toplum Sağlığı Merkezinde stant açıldı. Afşin TSM'ye gelen hasta ve hasta yakınları açılan stantta organ bağışı ile ilgili olarak bilgilendirildi.
 
Türkiye'de organ bağışının az olduğunu ifade eden Doğan, ülkede yeterli sayıda organ ve doku nakli merkezi ve bu konuda deneyimli bilim adamları olduğu halde, yapılan organ nakli sayılarında yetersiz kalındığını kaydetti.
Vatandaşlarda organ bağış bilincinin gelişmesi gerektiğini dile getiren TSM Müdürü Dr. Doğan "Afşin'de,  organ bağışının önemine dikkat çekmek için stant açtık ve çeşitli yerlerde seminerler verdik. İnsanlarımız organ bağışı konusunda çok bilgili değiller, vatandaşlarımız organlarını nasıl ve ne zaman bağışlayacaklarını bilmiyorlar. İnsanlarımızın kafalarında bir çok soru işaret var organ bağışıyla alakalı. Ülkemizde organ bağışı konusu aydınlatılması gereken bir kondur. Hastanelerimizde birçok hasra organ beklemekte. Afşin'de,  organ bağışının önemine dikkat çekmek için ve vatandaşlarımıza organ bağışını anlatmak için Afşin Toplum Sağlığı Merkezimize stant açtık. Afşin'de  50 kişi organ bağışında bulundu. Organ nakli sayesinde, tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı donör veya kadavra donörden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesi sağlanıyor. Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve deridir." şeklinde konuştu.
 
Türkiye genlinde insanların organlarını bağışlamaktan çekindiğini belirten Doğan,"Türkiye genelinde insanlarımız organlarını bağışlamaktan çekiniyor. İnsanlarımız  dini boyutu açısından günah olup olmadığını düşünüyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre organ bağışının hiçbir sakıncasının olmadığı açıklanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmış ve organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Günümüzde o kadar çok organ nakli bekleyen insan var ki, organ bağışı konusunda biraz daha insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sonuçta insan hayatını kaybettikten sonra bağışlanmayan  organlar toprak oluyor. Vatandaşlarımızı organlarını torak altında çürümeye terk etmeye değil, onun yerine insanlarımızın organlarını bağışlamalarını istiyoruz. İnsandan insana verilen en büyük sadaka organdır. " açıklamasında bulundu.
Doğan konuşmasını şöyle tamamladı:
"Organ bağışı konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlarımızı her zaman Afşin Toplum Sağlığı Merkezimize bekleriz. Biz her zaman buradayız, organ bağışı 365 gün boyunca yapılması gereken bir etkinlik olması gerekiyor. İnsanlarımız ne zaman bilgi almak ister ve ne zaman organlarını bağışlamak isterlerse bizler her zaman buradayız. Organ bağışı konusunda herkesin bir şekilde adım atması gerekiyor. "
Editör: Haber Merkezi