Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde 8 Ekim 2012 günü santralin 3. ünitesine ait türbinin devre dışı kalması sonucu oluşan tribün ve jeneratör arızası ile 17 Şubat 2013 günü çıkan ve büyük çapta maddi hasara neden olan yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelen 2. ünitenin yeniden elektrik üretebilmesi için yapılan ihalelerde sonuçlar alınmaya başlandı.
8 Ekim 2012 günü santralin 3. ünitesine ait türbinin devre dışı kalması sonucu oluşan tribün ve jeneratör arızasının giderilmesi amacıyla 17 Şubat 2014 günü yapılan ihalenin ardından, tribün ve jeneratörü Suudi Arabistan merkezli PEMCO firması onararak, yeniden üretime hazırlayacak.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali 3. ünite türbin-jeneratör onarımı amacıyla 17 Şubat 2014 günü saat 14.00’da EÜAŞ Genel Müdürlüğünde yapılan ihaleye, uluslar arası deneyime sahip 3 firma teklif vermişti. Verilen tekliflerden bir tanesi geçersiz sayılırken, 2 firmanın verdiği teklif komisyon tarafından değerlendirmeye alınırken, yapılan değerlendirme sonucunda 3. üniteyi Suudi Arabistan merkezli PEMCO firmasının onarmasına karar verildi.

EÜAŞ yetkililerinden edinilen bilgiye göre firma ile sözleşme imzalanırken, firmanın ünitedeki arızayı 2014 yılı sonuna kadar onararak, üniteyi elektrik üretimine hazır hale getirmesi planlanıyor.

8 Ekim 2012’de meydana gelen olayda, santralin 3. ünitesine ait türbinin devre dışı kalması nedeniyle türbin ve jeneratörde arıza meydana gelirken, ünitede elektrik üretimi durmuştu. Yapılan ihalenin şartnamesinde, “Afşin-Elbistan B Termik Santrali türbin ve generatör Japon Mitsubishi firması tarafından projelendirilip imalatı yapılarak, 2005 yılında devreye alınmıştır. 8 Ekim 2012 tarihinde Türbin ve Generatör sisteminde arıza meydana gelmiş olup; Yüksek-Orta Basınç Türbini: Ana stop vanaları, governing vanaları ana gövde demonte durumda olup rotor yerinden çıkarılmıştır. Alçak Basınç Türbini: Ana gövde demonte durumda olup rotor yerinden çıkarılmıştır. Generatör: Eşanjörler, hidrojen sirkülasyon fanı, Generatör yıldız noktası demonte durumda olup rotor yerinden çıkarılmıştır” cümlelerine yer verilmişti.

2. ünite için 4 firma ön yeterlilik aldı

Afşin-Elbistan B Termik Santralinin ikinci ünite kazanının 50 nolu toz kömür filtresinde 17 Şubat 2013 günü çıkan ve büyük çapta maddi hasara neden olan yangın hasarının giderilmesi ve ünitenin tekrar elektrik üretimine hazırlanması amacıyla 29 Mayıs 2014 günü düzenlenen ön yeterlilik ihalesine ise 4’ü yerli 6 firma teklif verirken, yapılan değerlendirme sonucunda 4 firma ön yeterlilik aldı.

Geçtiğimiz yıl kömür filtresinde çıkan yangında büyük hasar gören B Termik Santralinin ikinci ünitesi, o günden bu zamana kadar elektrik üretimi yapamazken, ünitenin anahtar teslimi onarımı için 29 Mayıs 2014 günü ihale düzenlendi. EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde yapılan ön yeterlilik ihalesine 6 firma teklif sundu.

EÜAŞ Genel Müdürlüğü’ndeki ihaleye yerli firmalar Yıldızlar AŞ., Ekon, Efor, Atilla Makine ile ZVVZ (Çek Cumhuriyeti) ile PEMCO (Suudi Arabistan) firmaları teklif sundular. EÜAŞ, firmaya ön yeterlilik verirken, firmalara teknik tekliflerini sunmaları için 75 gün süre tanındığı öğrenildi.

Ön yeterlilik alan 4 firma 75 günlük süre içerisinde teknik tekliflerini hazırlayarak EÜAŞ’a sunacaklar. EÜAŞ tarafından yapılacak olan ikinci değerlendirmenin ardından teklifleri kabul edilen firmalar ikinci aşamada ise parasal tekliflerini sunacaklar.

Yapılacak ikinci değerlendirmenin ardından ise santralin 2. ünitesini yeniden devreye alacak olan firma ile sözleşme imzalanarak, işe başlaması istenecek.

İhale kapsamında santralin ikinci ünitesinde şu işlemler gerçekleştirilecek:

“Afşin-Elbistan B Termik Santrali İsletme Müdürlüğü ikinci ünite kazan binasında meydana gelen yangın sonrası oluşan çelik konstrüksiyon ana bina, elektrik kablo ve taşıyıcılar, enstrümantasyon, kabin ve ekipman elektromekanik kontrol valf ve aktüatörler, elektronik kontrol odası, pano ve trafo odası, asansör kovası, borular, gaz kanalları, askı sistemleri, brüden filtreleri ve taşıyıcı ayakları elemanlarının (tüm profiller, platformlar, korkuluklar, cephe kaplamaları v.b.) hasarlı olanların değiştirilmesi ve özellikle hasarlı olan bina taşıyıcı sisteminin yenilenmesi için demontaj-montaj ve sistemin devreye alma işlerinin anahtar teslimi yapılması.”
Editör: Haber Merkezi