MHP MYK Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan “Güvenilir gıdaya ulaşmak için yerli tohumlarımızı korumamız, yaygınlaştırmamız gerekir.”dedi.


Tarım ve Orman Bakanı tarafından cevaplandırılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi aracılığıyla soru soran MHP Kahramanmaraş Milletvekili Aycan “Maalesef birçok alanda dışarıya bağımlıyız. Bunlardan biri de tohumculuk. Yerli ırk tohumların korunması, bu tohumlardan elde edilen gıdaların yaygınlaşması ve Türk damak zevkine uygun gıdaların üretilmesi taraftarıyız. Bu yüzden yerli tohumlarımıza ayrı bir önem verilmesini istiyoruz. ” dedi.

Prof. Dr. Sefer Aycan’ın soru önergesi şu şekilde:

Dünya genelinde ve Türkiye’de tohumculuk alanında yaşanan gelişmeler sonrasında, tohumlarda biyoçeşitliliğin azaldığı yönünde kaygılar yaşanmaktadır. Ayrıca, ülkemizin tohum konusunda dışarıya bağımlı hale gelmekte olduğu belirtilmektedir. Bu durumda; biyoçeşitliliğin korunması, yerli tohum çeşitlerinin yaygınlaşması ve vatandaşın Türk damak zevkine uygun, güvenilir gıdaya ulaşması son derece önemlidir.

Bu kapsamda;

Ülkemizde tohumculuk alanında biyoçeşitliliğin korunması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
Ülkemize has tohum türlerinin ticari değerinin artırılması için ne gibi çalışma yapılmaktadır? Bu tohum çeşitlerinin ıslahı ile ilgili neler yapılmaktadır?
Vatandaşımızın damak zevkine uygun yiyeceklerin üretildiği Anadolu’ya has tohumlardan gıda ve yiyeceklerin yaygınlaşması için çalışmalarınız var mıdır?

Editör: Haber Merkezi