Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrasya Aşıklar Birliği’nin katkılarıyla “I. Uluslararası Anadolu’ya Ruh Veren Şehirlerde Aşıklar Şöleni” düzenlendi
. 

KSÜ ev sahipliğinde Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen “I. Uluslararası Anadolu’ya Ruh Veren Şehirlerde Aşıklar Şöleni’ne Gürcistan’dan, Azerbaycan’dan ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden aşıklar katıldı. Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Şair Bahaettin Karakoç’un onur konuğu olarak katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı yaptı. “Aşıklık geleneği kültür varlığımızın önemli bir bölümünü meydana getirir” diyen Özkarcı, “Türk-İslam kültüründe âşıklık geleneği yüzyılların tecrübelerinden süzülerek biçimlenmiş şiiri, müziği ve hikaye anlatımını içeren çok yönlü bir sanattır” şeklinde konuştu.

Aşıklık geleneğinin kültürümüz açısından öneminin altını çizen Özkarcı, “Aşıklar milli ve manevi değerlerimizi geçmişten gelecek kuşaklara taşıyan kültür elçilerimizdir” dedi.

Avrasya Aşıklar Birliği Başkanı Aşık Zeki Erdali ise, aşıklar şöleninin gerçekleştirilmesine katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a teşekkür ederek, aşıkların ve şairlerin yurdu Kahramanmaraş’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Şölende Aşık Ahmet Poyrazoğlu ve Aşık Orhan Üstündağ’ın deyişleri ve atışmaları davetliler tarafından büyük alkış aldı. Gürcistan’dan Aşık Şahbaz ve Azerbaycan’dan Aşık Nargile’nin ezgileri ile renk kattığı programda, Türk Halk Müziği Sanatçısı Şeyda Erdal de türküler söyledi. Avrasya Âşıklar Birliği Başkanı Aşık Zeki Erdali'nin eserlerinin okunduğu programda, aslen Azerbaycanlı olan KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seher Atmaca’da Türk ve Azerbaycan ezgileri de yer aldı. 

Programa katılan aşıklara KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan, Şair Bahaettin Karakoç ve protokol üyeleri tarafından plaket takdim edilirken, programa şair, akademisyen ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
(OZR-CC-Y)

Editör: Haber Merkezi