ARMADAŞ Afşin-Elbistan Şube Müdürü Cihangir Turan, kış aylarına girildiği bu günlerde doğalgaz ile çalışan cihazların bakımlarının yapılması konusunda uyarıda bulundu.

Doğalgazın, kokusuz, renksiz olduğunu ve işlenirken, sızma halinde fark edilsin diye içine koku maddesi katıldığına değinen ARMADAŞ Afşin-Elbistan Şube Müdürü Cihangir Turan, “Bilindiği gibi, kış aylarında soğuk dış hava sıcaklığı ve lodos rüzgârlarının etkili olduğu Kahramanmaraş’ta kamuoyu tarafından baca zehirlenmesi olarak bilinen karbonmonoksit (CO) gazı zehirlenmeleri yaşanmakta ve olumsuz sonuçlanan üzücü vakalar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde vatandaşlarımızın sağlığını ve yaşamlarını tehlikeye sokan baca gazı zehirlenmelerinin nedenlerine ve bu konuda alınacak önlemlere dikkat etmeliyiz.” dedi.

Her yıl kış aylarına girmeden önce kombilerin bakımı yaptırılması gerektiğine değinen Turan, bacalarında yılda en az bir kez temizletilmesi gerektiğini hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

“Vatandaşlarımızdan bazı beklentilerimiz bulunmaktadır. Montajı uygun olmayan ve bakımı yapılmamış cihazlar karbon monoksit gazı çıkışına sebebiyet vererek zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabilir. Bu sebeple her yıl düzenli olarak doğalgaz cihazlarının bakımları, baca çekişi kontrolleri ve temizliği yetkili servislere yaptırılmalıdır. Ayrıca ortamdaki hava sirkülâsyonunun sağlanması için takılan menfezler kesinlikle kapatılmamalıdır. Bu bilgiler çerçevesinde son kullanıcı olan müşterilerimizin güvenli ve sorunsuz bir şekilde doğalgaz kullanabilmeleri için doğalgaz cihazlarının bakımlarını ve daire iç tesisatının bakımlarını yetkili servisler aracılığı ile yaptırmaları gerektiğini önemle hatırlatırız”

Doğalgaz kullanıcıları olan abonelerinin Armadaş‘a bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamaları konusunda da uyaran Turan, “Yanlış uygulamalardan dolayı istenmeyen olaylar yaşanmaktadır. Abonelerimizin mutlaka tesisat ve cihazlarını Armadaş yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmelerini gerekmektedir’ diye konuştu.

Zehirlenmelerden korunmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Turan, şunları söyledi:

“Yakıtların yeterli oksijenle yanmamaları sonucu açığa çıkan, renksiz ve kokusuz olan karbonmonoksit gazının zehirlenmelere yol açmakta.Böylesi bir durumda, baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bayılma hissi, tansiyon düşüklüğü, kaslarda güçsüzlük hissi ve hareket edememe gibi belirtiler ortaya çıkıyor.Bu durumda kişinin açık havaya taşınması, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmesi veya götürülmesi gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi