Afşin'in tarihi hakkında çalışmalarda bulunan Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, Kurtuluş Savaşı yıllarında Afşinli vatandaşların çok önemli işler yaptığına değinerek, gelecek neslin Afşin'in tarihini daha iyi öğrenmesi için "Milli Mücadelede Afşin" isimli kitabı yazdığını söyledi.
Milli mücadele yıllarında vatan için savaşan Afşinli askerlerin isimlerinin tarih arşivlerinde bulunduğunu söyleyen Köş,  "İlçemizin Kurtuluş Savaşı'ndaki tarihi için tamamı 50 sayfa ve tamamı resmi belgelere dayanan eser için yaklaşık 10 yıl araştırma yaptım. Afşin'de dedesinden, atasından kalma belge ve madalya var. Ama kimse gün ışığına çıkarmıyor" dedi. 

Resmi belgeler için uzun yıllar kütüphane ve yaşlı insanlardan belge topladığını belirten Köş, Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda büyük rol oynayan fakat bizim adımız duyulmasın diye haya eden insanlar bu savaşta can verdi. Önceleri azılı bir eşkıya olup da vatan için canını veren yiğitler var. Savaşmayıp evde bekleyen kendi torunlarına dedelerimizi kötüleyen insanlar savaştan nemalanmış. Ben bu kitabımda, Kahramanmaraş ve milli mücadelede Afşin'den, Göksun'dan ve Elbistan'dan da insanların savaştığını belirtmek için bu kitabı kaleme aldım. Uzun Yıllar Kahramanmaraş'ın kuzey ilçelerinin adı Kurtuluş da geçmiyor. Kuzey ilçelerindeki çeteler savaşmasa Milli mücadele Kahramanmaraş'ın işi zordu" açıklamasında bulundu.

Tarih kitapları yazılırken birçok defa kaynak eser olarak arşivlere bakılmadığını belirten Köş, "Bizim devasa arşivlerimiz var. Arşivlere iyi bakılması gerekiyor. 

Ben belgeleri araştırırken, Atatürk'ün bizzat Afşin'deki Kuvayi Milliye komutanlarına teşekkür mektubu yazdığına ve telgraf çektiğine rastladım. Ayrıca Afşinli olup ta kırmızı şeritli istiklal madalyası alan gazilerimiz var. Bunların torunları bu madalyaları muhafaza ediyor ve saklıyorlar. Hiç kimsenin haberi yok. Daha doğrusu kendi tarihimizden haberimiz yok. Bizden sonra gelecek nesil için bu kitabı kaleme aldım" diye konuştu.

 Kitabı başta kaymakamlık olmak üzere bütün resmi kurumlara birer nüsha vereceğini belirten Araştırmacı yazar Köş, kendisine destek verildiği takdirde daha geniş çaplı araştırma yapacağını belirtti.
Editör: Haber Merkezi