EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan A Termik Santrali devri ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ve yapılan çalışmalar sonunda yeniden ücretlendirme yapılacağını kaydetti.
Devir için herhangi bir tarihin olmadığını kaydeden Alış, “Termik Santralin durumu için yerinde tespitler yapılıyor. İlgili firma soğuk test için bir süre üretime ara verdi. Bu durum bilgimiz dahilinde. Firma, bölgede yapacağı testler sonucu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na yeni bir ücret teklifinde bulunacak. Bakanlık imzalayıp, imzalamama konusunu fiyata göre belirleyecek. Fiyat beğenilmez ise imzalanmayabilir. Henüz sonuçlanmış bir durum yok. Orada yapılacak testler ve sonuçlar da önemli. Çalışmaların sonuçları değerlendirilecek. Süreç devam ediyor.” dedi. 

Japon ve Katarlı firmaların hali hazırda bulunan B Termik Santrali ile C ve D santrali için ortaklık anlaşması yapmasıyla ilgili görüş belirten Alış, “ Burada bir ortaklık anlaşması yaptılar. B Santrali ve yapımı düşünülen C ve D için teklifte bulunacaklar. Onlarında çalışmaları devam ediyor. Onlardan gelecek teklifler değerlendirilecek. Orada da kesin bir sonuç yok” diye konuştu.

Katar ve Japon firmaları çalışma yapıyor

Türkiye'nin en büyük termik santrali projelerinden biri olacak Afşin-Elbistan'a yatırım yapmaya hazırlanan Katar Hükümeti, Japonlarla işbirliği kararı aldı. 14 milyar dolara planlanan yatırım için kolları sıvayan Katarlı şirket Nebras, Japon firmalarla ön mutabakat anlaşması (MOU) imzaladı. Yeni ortaklıkla Katar Hükümeti'ne ait Nebras şirketi ile Japon devleri Mitsubishi Corp, Marubeni ve Chubu Electric Power firmalarıyla konsorsiyum kurulmasına karar verildi.

Geçtiğimiz aylarda anlaşma yapan firmalar B Santrali ve yapımı düşünülen C ve D santrali için alt yapı çalışmalarını yapıyorlar. Eğer bakanlık tekliflerini değerlendirirse bölgeye 14 milyar dolarlık yatırım yapılmış olacak. 
Editör: Haber Merkezi