Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santrali ikinci ünitesinde meydana gelen yangının ardından santrale gelerek incelemelerde bulundu. Yangınla alakalı konuşan Alış, yangının posasını kısa sürede kaldırıp, onarım çalışmalarını yapacaklarını belirterek, hasarın fazla olacağını düşünmediğini söyledi.
 
17 Şubat 2013 günü sabah saat 09.45 sıralarında, santralin ikinci ünitesine ait bürüden sisteminde bulunan kömürün boşaltılması sırasında yangın çıkmış, yangın içeriden ve dışarıdan yapılan müdahale sonucunda diğer ünitelere sıçramadan söndürülmüştü.
 
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde daire başkanları ile birlikte bir toplantı yapan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, değirmen bürüdenlerinde biriken kömürün boşaltılması sırasında kömürün oksijenle temas etmesinden dolayı yangının çıkmış olabileceğini, şunları söyledi:
 
“1 Şubattan beri 2 nolu ünite bakım çalışmaları için devre dışı bırakılmış durumda. Bizim bu santralimizde linyitin kendi yapısından kaynaklanan sıkıntılarımız var. Biliyorsunuz buradaki linyitin kalorifik değerinin düşük olmasından dolayı ve birde nem oranı oldukça yüksek. Mesela Kanfal’daki kömürümüzün kalorifik değeri düşük ama nem oranı da düşük. Bazı linyit kömürlerimizin ne oranı yüzde 5, yüzde 10’lar seviyesinde iken Afşin-Elbistan havzasındaki kömürümüzün nem oranı yüzde 45’ler civarında. Bu nedenle firmaların buraya has bir çözümü var. Yakmaya giden kömürümüz bürüden dediğimiz bir düzenekten geçiyor. Her ünitede 6 tane bürüden var. Kömürün yüzde 75’i doğrudan kazana gidiyor, yüzde 25’i ise önce bürüdene gidiyor ve bürüdende bu kömürün nemi tamamen alınıyor ve kuru kömür haline geliyor. Bu 6 bürüden ise 2 tane bunkerden meydana gelir. Bunkerlerin altında çıkarıcı diye tabir ettiğimiz ve oradaki kömürün aşağıdaki değirmenden geçerek kazana gitmesi için düzeneği sağlayan bir mekanik parça. Bu ünitenin çıkarıcısında bir arıza vardı. Bu çıkarıcının arızası giderildikten sonra bunkerlerin boşaltılması işlemi yapılıyordu. Bunkerin birisi boşaltılmış, diğeri de henüz tam olarak boşaltılamamıştı. Bu boşaltma işlemi yapılırken, arkadaşların çalışması sırasında nemi tamamen arıtılmış kömür ki; bu kömür barut gibi oluyor. Bunlarda aslında arkadaşlar tarafından bilinen şeyler. Çünkü hemen hemen bütün yakmayı o sağlıyor. Buradaki kömürün kalorifik değeri de bin 200’lerden 3 binlere kadar çıkıyor. Büyük ihtimale kömür içten içe yanıyordu ve kapakta açılınca oksijenle temas etmiş olabilir. Bu nedenle yangın oluşuyor. Tabi yerden 71 metre yukarıda bir olaydan bahsediyoruz. Yer kotundan 61 ile 71 metreler arasında başlıyor. Bu nedenle söndürme uzun süre alıyor. 09.45’de başlayan yangın 11.30’da söndürüldü. Bunun yanında B Termik Santralin dış cephesini kaplayan saçların üzeri güzel görüntü olması için boyalı. Bu boyanın da yanmayı daha da artırdığı söylenebilir. İncelemelerimizi yaptık. Öncelikle yangının posasını kaldırarak, sonrasında kısa sürede onarım çalışmalarımızı tamamlamayı düşünüyoruz. Tam olarak bir hasar tespiti yapılmadı. Ama fazla olacağını düşünmüyorum. Yaşanan olayda herhangi bir can kaybının yaşanmaması büyük bir şans. Yangının ilk başlaması sırasında bazı çalışanlarımız bu olaya maruz kaldı. İnşallah böyle bir olayı bir daha yaşamayız. Bu tür olaylara zaman zaman karşılaşmıştık ama bu sefer kapağın açılarak oksijenle temas etmesi biraz olayı büyüttü.”
 
Editör: Haber Merkezi