Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan bölgesinde elektrik üretimi konusunda Çinli, Japon ve Katar Elektrik’in ilgilendiğini ifade ederek, bu şirketler ile belli noktalara kadar geldiklerini söyledi.
           
Kömür sahası karşılığında elektrik üretimi amacıyla daha önce Birleşik Arap Emirlikleri şirketi olan TAQA ile bir anlaşmaya varıldığını ancak, firmanın çekilmesinin ardından başka ülkelerle görüşmelere başladıklarını belirten Alış, Afşin-Elbistan’daki mevcut kurulu gücün yanı sıra 8 bin MW’lık bir projenin söz konusu olduğunu kaydetti.
           
Alış, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Afşin-Elbistan’da TAQA’nın çekilmesiyle yavaşlayan bir proje var. Mevcuda ilave 8 bin MW kurulum öngörülüyordu. Çin hükümetiyle, onların önerdikleri Çinli şirketler var, Japon Mitsui’nin ilgisi var. Son zamanlarda Katar Elektrik Şirketi’nin bir talebi var. Ayrıca TAQA yeniden dönüyor ama Afşin-Elbistan’a değil, Karapınar’a. Çünkü Afşin-Elbistan’da diğer şirketlerle belli noktalara kadar geldik. TAQA ile belli noktaya gelinmiş, bana göre doğru rakam üzerinde anlaşılmıştı. Şimdi Katar Elektrik Şirketi ile fiyatın ne olduğunu henüz konuşmadık ama TAQA’nınkinin altına düşeceğini sanmıyorum. Tabii düşebilir de, çünkü elektrik fiyatlarına baktığınızda son iki yılda pek artış olmadı. Hatta düşüş var.”

Afşin-Elbistan B termik Santralinde meydana gelen arıza ve yangının ardından kullanılamayan 2 ünitenin onarımı amacıyla ihaleye çıktıklarını da belirten Alış, “Toplam kurulu gücümüz 26 bin MW idi. Geride bıraktığımız dönemde Seyitömer, Kangal ve Hamitabat santralleri, yani 2 bin MW’a yakın kısım özelleştirildi. Şu anda 24 bin MW’lar civarında emre amade bir kurulu güce sahibiz. Halen 420 MW’lik kısım arızada. Afşin-Elbistan B termik santralindeki 2 ve 3 numaralı ünitelerimiz arızalı. İhaleleri tamamlandı, inşallah kısa sürede onları da emre amade hale getireceğiz” dedi.
Editör: Haber Merkezi